Unieke woontorens gerealiseerd in Almere, inmiddels beloond met prijs

10 november 2017

In september 2015 startte de bouw van het project Duin in Almere. In twee jaar tijd werden door Waal 4 woontorens gerealiseerd met in totaal 190 appartementen. Inmiddels is medio oktober het gehele project opgeleverd.

Duin is een bijzondere ontwikkeling van Amvest Woningen Nova Projectontwikkeling, op een plek direct aan het IJmeer, met zicht op Amsterdam. Amvest ontving hiervoor de NEPROM-prijs voor locatieontwikkeling 2017. Er wordt een uniek stuk stad gemaakt in een nieuw duinlandschap met bossen en stranden. Ook is er een jachthaven en komt er in de nabije toekomst een levendige boulevard. Het gebied Duin staat voor een uitgekiende openbare ruimte, geheel in de stijl van een duingebied. Met veel zorg zijn de grassen, struiken en bomen gekozen. Ook de woningen passen qua architectuur, materiaal en kleur perfect bij deze beleving.

Het project dat Waal realiseerde, bestaat uit vier woontorens en twee parkeergarages die werden ontworpen door Klunder Architecten. Er is een veelheid aan materialen en kleurstellingen gebruikt, hetgeen om nodige aandacht vroeg. Alle appartementen zijn van binnen licht en ruimtelijk dankzij grote raampartijen. Buiten hebben ze een ruim terras of balkon met maximaal uitzicht en zonlicht.

De NEPROM-jury benadrukte in haar rapport de sterke identiteit van ZuiderDUIN en het onderscheidende woonmilieu dat is ontwikkeld. ‘Het landschap als ultieme drager voor de ontwikkeling, met respect voor het gegroeide bos in combinatie met een ‘man made’ omgeving die een nieuwe laag toevoegt aan de historische inpoldering. Zo leidt het innovatief en conceptueel denken in een uitbreidingsgebied hier ècht tot iets extra’s. De gemeentelijke uitvraag was strak omlijnd, maar liet bewust ook de nodige zaken los. Overheid en markt houden elkaar daarmee langjarig in ‘een positieve houdgreep’. Bovendien zijn toekomstige bewoners nauw bij het project betrokken en als ‘ambassadeur’ ingezet. Vanaf het eerste begin is ingezet op het bouwen van een community’.

171110-Duin-1.jpg
171110-Duin-2.jpg
171110-Duin-3.jpg
171110-Duin-4.jpg
171110-Duin-1.jpg
171110-Duin-2.jpg
171110-Duin-3.jpg
171110-Duin-4.jpg