Maris College

7100 m2 BVO school en sportzaal
Plaats Den Haag
Locatie Mgr. Nolenslaan
Opdrachtgever Stichting VO Haaglanden
Architect Van den Berg Kruisheer Elffers Architecten Rotterdam B.V.
Bouwtijd 05/2010 – 07/2011
Maris_College_1.jpg
Maris_College_2.jpg
_MG_9930 copy
_MG_9855 copy
_MG_9912 copy
_MG_9913 copy
_MG_9920 copy
Maris_College_1.jpg
Maris_College_2.jpg
_MG_9930 copy
_MG_9855 copy
_MG_9912 copy
_MG_9913 copy
_MG_9920 copy

Ongeveer 500 leerlingen van het Maris College in Den Haag verhuisden in 2011 naar de nieuwe locatie ‘Maris Bohemen’ aan de Mgr. Nolenslaan. De nieuwe locatie huisvest leerlingen van de theoretische- en kaderberoepsgerichte leerweg.

Het schoolgebouw beslaat 4800 m2. De vorm werd in sterke mate bepaald door de locatie. Aan weerszijden bevinden zich grote sportvelden en de school is gelegen in een kromming van de Mgr. Nolenslaan. Programmatisch bestaat de school links en rechts uit een bovenbouw- en onderbouwvleugel die elkaar ontmoeten in de centrale dubbel hoge ruimte. Dit is de overblijfruimte, op de eerste etage gelegen en biedt middels hoge glazen puien maximaal zicht op de sportvelden. Met een grote tribune/trap is het plein aan de zuidzijde (door het gebouw afgeschermd van de Mgr. Nolenslaan) direct met deze overblijfruimte verbonden. De uitwaaiende vorm van de school biedt veel mogelijkheden voor leer- en praktijkpleinen. De school is gematerialiseerd in een fel rood-oranje baksteen.

Naast de school werd een opgetilde sporthal gerealiseerd die bestaat uit twee gymzalen en een fitnessruimte met een totale oppervlakte van 2300 m2. Onder de hal bevindt zich de fietsenstalling, afgeschermd van de weg door middel van een semi-transparante voorbouw. Hierin zijn de fitnessruimte, kantine en kleedruimten opgenomen. Dankzij bijzondere verlichting vormt dit in de avond een baken aan de Mgr. Nolenslaan.

Waal heeft zorggedragen voor hoogwaardige vloer- en wandafwerking in het gehele gebouw.

Download projectblad (PDF)