Startsein voor 253 woningen in mixed use woongebouw Den Haag
25 januari 2023
In 2026 zal gemeente Den Haag een duurzaam en mixed use woongebouw rijker zijn. Met 213 huur- en 40 koopwoningen, parkeergarage met biodiverse daktuin en 3.650m2 ruimte voor kantoor, horeca en gezondheidszorg is nieuwbouwproject One Milky Way een aanwinst voor gebiedsontwikkeling De Binckhorst in Den Haag. Op dinsdag 24 januari jl. gaven wethouder Van Asten, Projectontwikkelaar VORM, vastgoedbelegger Syntrus Achmea Real Estate & Finance en bouwbedrijven Waal en Ballast Nedam het feestelijke startsein voor de realisatie van het duurzame 75 meter hoge vastgoedproject aan de Melkwegstraat. De oplevering staat gepland in Q1 2026.
Johan Krijgsman van Waal tijdens de feestelijke start: “Waal staat heel positief tegenover bouwen met een casco van hout voor het laagbouwgedeelte. Dat de ontwikkelaar en belegger deze prikkel geven, brengt ook de bouwsector in beweging. Een startpunt van een transitie waar Waal graag in voorop loopt. De motivatie van bedrijven in relatie tot de ESG-agenda waarin het draait om milieu, mens en verantwoord handelen, krijgt een positieve impuls mede omdat houtbouw voor die forse verlaging van CO2 zorgt. En dat is hard nodig, omdat de traditionele bouwsector sterk vervuilend is. Samen maken we dus stappen naar een betere wereld, ook in de eigen sector!”
Wethouder Van Asten (Stedelijke ontwikkeling) is blij met de bouw van One MilkyWay en de bijdrage die het gaat leveren aan de doorontwikkeling van de Binckhorst: “De Binckhorst verandert elke dag. Met One MilkyWay komt er weer een prachtig duurzaam pand bij, dat niet alleen een heerlijk huis voor honderden Hagenaars wordt maar ook ruimte biedt voor werk en ontspanning.”
Drie bouwdelen
One Milky Way, naar ontwerp van OZ Architects, kent drie bouwdelen: A, B en C. Respectievelijk bestaan de bouwdelen uit 183 huurwoningen, 40 koopwoningen en 3650 m2 kantoor en horeca, 30 huurwoningen en 1000m2 ruimte voor gezondheidszorg, gebouwd door Waal. Ballast Nedam Parking bouwt de herbruikbare parkeergarage van 1500m2 met 283 parkeerplekken. Syntrus Achmea heeft de 213 middensegment huurwoningen gekocht voor BPL Pensioen. Bijzonder aan het project is dat de laagbouw wordt gerealiseerd met Cross Laminated Timber (CLT), een natuurlijk bouwmateriaal dat een veel lagere CO2-impact heeft dan traditionele materialen als staal en beton. Bij de bouw van de 30 woningen wordt hiermee circa 460 ton CO2 bespaard. Voor BPL Pensioen is het de eerste belegging in houtbouw. “Ons ESG-beleid voorziet al in het grootschalig verduurzamen van bestaande woningen en het acquireren van vooral duurzame woningen”, zegt Mark Rosenberg, bestuurslid van BPL Pensioen. “Nu voegen we met deze acquisitie in Den Haag ook biobased materialen toe in de nieuwbouw, die zorgen voor een verdere reductie van de CO2-uitstoot. Daarmee onderstrepen we onze ambitie om een groen fonds voor de groene sector te zijn.”
Een plek voor iedereen
In One Milky Way is er een plek voor iedereen. Michael Hofman, projectontwikkelaar bij VORM vertelt: “In One Milky Way kennen we middenhuur, vrije sectorhuur en koopwoningen. Ruimte voor een grote diversiteit aan doelgroepen, gecombineerd met 3650m2 aan kantoorruimte en horeca en 1000m2 voor gezondheidszorg maakt One Milky Way een fijne woon- en werkomgeving.” Een herbruikbare parkeergarage van Ballast Nedam Parking met groene gevel en openbare groene daktuin maken het plan compleet. De groene tuin op de parkeergarage vormt een ontmoetingsplek voor alle bewoners en omwonenden. “Het is een plek om te ontspannen, waar kinderen kunnen spelen en nieuwe vriendschappen ontstaan”, aldus Hofman.
Duurzaam voor de toekomst
In de ontwikkeling van One Milky Way is veel aandacht voor duurzaamheid en toekomstgericht bouwen. Zo wordt de draagconstructie van de bovenste vijf lagen van bouwdeel B uitgevoerd in duurzaam CLT met milieuvriendelijke constructielijm en vullen dieren en planten de leefruimte aan in de biodiverse daktuin op de parkeergarage. De daktuin maar ook het dak op de 23e verdieping wordt bovendien voorzien van een waterbufferingsysteem om de riolering te ontlasten. Bovendien wordt het plan aangesloten op het innovatieve BinckNet van Eneco. Een lokaal warmtenet met warmte- en koudeopslag en een centrale warmtepomp voor meerdere vastgoedprojecten.
Stoer wonen en werken
De Binckhorst wordt een innovatief en duurzaam woon- en werkgebied. Een verrassend nieuw woongebied. Leven in De Binckhorst betekent stoer wonen en werken. Wat vroeger een bedrijventerrein was, verkleurt nu naar een levendig woon/werkgebied. De totale gebiedsontwikkeling omvat 136 hectare.
Klik hier voor meer informatie over dit project.
Foto’s: Peter Lodder