Valckensteyn

82 appartementen
Plaats Rotterdam
Locatie Burghsluissingel
Opdrachtgever Woonstad Rotterdam
Architect Powerhouse Company
Bouwtijd Start 09/2023
221216 Valkensteijn
Valckensteyn2-Copy-1800x972
221216 Valkensteijn
Valckensteyn2-Copy-1800x972

Aan de Burghsluissingel 100-510 in Rotterdam Pendrecht realiseert Waal project Valckensteyn voor Woonstad. De 82 houtbouw appartementen worden gerealiseerd in de naoorlogse wijk in Rotterdam Zuid die door Woonstad wordt geherstructureerd. Voor Waal is dit het eerste grootschalige project met een casco van massief hout (CLT).

Gebouw Valckensteyn wordt met 40 meter hoogte en 12 verdiepingen één van de grootste betaalbare houtbouw wooncomplexen van Nederland. Een iconisch woongebouw in hout met een elegant, circulair en geïntegreerd duurzaam ontwerp van Powerhouse Company. Valckensteyn is een efficiënt woongebouw in hout waarmee woningcorporatie Woonstad natuurinclusief wonen in hout betaalbaar en bereikbaar maakt en tegelijkertijd haar CO2-footprint verlaagt.

Het betreft 82 appartementen in het betaalbare middenhuur segment. Alle woningen krijgen een balkon, de woningen op de begane grond een tuin.

Bewoners en bezoekers kunnen hun auto straks parkeren op eigen terrein naast en achter het gebouw. Ook komt er een grote overdekte fietsenstalling onderin het gebouw. De woningen worden aangesloten op stadsverwarming en er komen zonnepanelen op het dak. Bij het gebouw komt een collectieve, publiek toegankelijke bloementuin en arboretum die de biodiversiteit verrijken en een fijne leefomgeving voor mens en dier creëren. Wandelpaden, een educatieve tuin, een paviljoen en een natuurlijke speeltuin maken het tot een aangename buurtplek en stimuleren ontmoeting.

Gebouw Valckensteyn is klimaatpositief en verlaagt de CO2-emissies met driedubbele impact. Traditioneel bouwen maakt het klimaatprobleem groter. Door Valckensteyn te bouwen in hout, vermijden we de CO2-uitstoot van lineaire bouwmaterialen, neemt de vraag naar duurzaam beheerde bossen – waarin groeiende bomen CO2 opnemen – toe en wordt in het woongebouw Valckensteyn langdurig en over meerdere levenscycli CO2 opgeslagen. De MPG-score van Valckensteyn ligt onder de 0,5.