Kolffpad

289 appartementen
Plaats Leiden
Locatie Kolffpad
Opdrachtgever DUWO
Architect Klunder Architecten
Bouwtijd 09/2021-09/2023
2023ZDSC14825
2023ZDSC14732
2023ZDSC14700
2023ZDSC14825
2023ZDSC14732
2023ZDSC14700

In het Schilperoortpark is een 22 verdiepingen hoog studentencomplex gerealiseerd met 289 zelfstandige woningen en voorzieningen voor studenten. Op de begane grond zijn een wasserette en drie gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een game- and playroom, een studiecafé en een studieruimte.

Voor de bewoners is het een geweldige plek om te wonen: een levendige campus, vlakbij universiteit, hogeschool, station Leiden CS en het stadscentrum. Het gebouw ligt aan het Kolffpad, in een groen parkachtig gebied. Het Bio Science Park, gericht op Life Science & Health, huisvest ruim honderd bedrijven en kennisinstellingen uit de biotechnologische sector en is daarmee de grootste Life Science cluster van Nederland.

De woningen hebben voor studenten betaalbare huurprijzen. Het grootste deel van de woningen is bestemd voor studenten onder de 23 jaar en de andere woningen zijn voor studenten vanaf 23 jaar. Voor alle woningen is huurtoeslag mogelijk.

Voor de inrichting van de common room hield DUWO een workshop waarin studenten konden aangeven wat ze belangrijk vinden. Daaruit bleek een grote voorkeur voor een goede combinatie van mogelijkheden om te studeren en samen te ontspannen. De ruimten zijn zoveel mogelijk naar de ideeën van de studenten ingericht. Ze dienen mede als alternatief voor externen, bijvoorbeeld voor publieke functies van de universiteit.

Het nieuwe studentencomplex werd vanuit natuurinclusief uitgangspunt gebouwd zoals voor het hele Bio Science Park geldt. Zo kreeg het complex een groen (sedum)dak, dat voor buffering van regenwater, luchtzuivering, vermindering van stedelijke hittestress en biodiversiteit zorgt. Het groendak heeft ook insectenhotels. Gevels op de begane grond werden eveneens voorzien van groen en van nestkasten voor vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Door de aansluiting op de stadsverwarming is het complex volledig gasvrij. De bewoners koken elektrisch: stroom wordt opgewekt met zonnepanelen.

Download projectblad (PDF)