Studentenwoningen Schilperoortpark Leiden opgeleverd

15 januari 2024

In opdracht van studentenhuisvester DUWO is in het Schilperoortpark in Leiden een complex gerealiseerd met 289 zelfstandige woningen en voorzieningen voor studenten. Op de begane grond zijn een wasserette, drie gemeenschappelijke ruimtes, een studiecafé en een studieruimte.

Het is een geweldige plek om te wonen: een levendige campus, vlakbij universiteit, hogeschool, station Leiden CS en het stadscentrum. Het grootste deel van de woningen is bestemd voor studenten onder de 23 jaar en de andere woningen zijn voor studenten vanaf 23 jaar. De woningen hebben voor studenten betaalbare huurprijzen. Voor alle woningen is huurtoeslag mogelijk. Wim Hendriks (projectmanager vastgoed van Stichting Duwo) zegt hierover: ”Mooi om te zien en te ervaren hoe het is om vooraf opgegeven hoge ambities te verwezenlijken in het ontwerptraject en vooral ook om die met een bouwpartner vervolgens te realiseren. Met Waal als bouwteamaannemer zijn de gehele engineeringsfase en aansluitend het bouwproces zeer prettig verlopen, waarbij we tegenslagen gezamenlijk opgelost hebben. Sinds september 2023 wonen onze huurders in het nieuwe complex. De positieve verhalen van onze huurders over hun nieuwe woning zijn een compliment voor het gehele bouwteam en dat geeft voldoening!’

Voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimte hield DUWO een workshop waarin studenten konden aangeven wat ze belangrijk vinden. De ruimten zijn dan ook zoveel mogelijk naar de ideeën van de studenten ingericht. Ze zullen mede als alternatief dienen voor externen, bijvoorbeeld voor publieke functies van de universiteit.

Het nieuwe studentencomplex werd vanuit natuurinclusief uitgangspunt gebouwd zoals voor het hele Bio Science Park geldt. Zo kreeg het complex een groen (sedum)dak, dat voor buffering van regenwater, luchtzuivering, vermindering van stedelijke hittestress en biodiversiteit zorgt. Het groendak heeft ook insectenhotels. Gevels op de begane grond zijn eveneens voorzien van groen en van nestkasten voor vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen. Door de aansluiting op de stadsverwarming is het complex volledig gasvrij. De bewoners koken elektrisch: stroom wordt opgewekt met zonnepanelen.

240115 Schilperoortpark 3
240115 Schilperoortpark 1
240115 Schilperoortpark 6
240115 Schilperoortpark 5
240115 Schilperoortpark 3
240115 Schilperoortpark 1
240115 Schilperoortpark 6
240115 Schilperoortpark 5