Zorghotel-Sint-Jacob-5.jpg
1L0A0076 kopiëren
1L0A0099 kopiëren
150513058
150513093
150513079

Zorghotel Sint Jacob

kliniek 6.700 m2

Plaats Haarlem
Locatie Schipholweg
Opdrachtgever 023 C.V.
Architect Klous + Brandjes
Bouwtijd 11/13 – 12/14

Langs de Schipholweg aan de Entree van Haarlem realiseerde Waal de vijf bouwlagen tellende JacobKliniek. De kliniek is gespecialiseerd in ouderenrevalidatie, conditieopbouw en algemene herstelzorg na een ziekenhuisopname voor bijvoorbeeld een beroerte, gebroken heup of longontsteking.

Het grote volume vormt het representatieve deel van een groter bouwblok dat in kleinere eenheden is opgedeeld. Door het terugliggende hogere volume uit te voeren in wit kijmwerk is een associatie met het klinische programma gelegd. Bovendien is er een helder accent ontstaan in de overwegend donkere noordgevelwand. De gevelindeling oogt ontspannen met grote raamopeningen in een ogenschijnlijk willekeurig patroon dat mede vanuit de logica van de dragende gevelconstructie zo gestructureerd is.

Op de begane grond is naast een grote revalidatiezaal ook een foyer en een restaurant met zonnig terras. Op de eerste verdieping bevinden zich vier lounges, elk met een andere sfeer. Ook is er een aantal spreekkamers voor individuele behandeling. Daarboven zijn drie verdiepingen met elk dertig slaapkamers. Er is veel daglicht op elke verdieping en er zijn zonnige, beschutte balkons. De slaapkamers hebben allemaal eigen sanitair en vensters met glas tot op de grond, zodat ook mensen die bedlegerig zijn naar buiten kunnen kijken.

Het is een overzichtelijk gebouw met veel daglicht. De afwerking is van hoge kwaliteit met veel hout. Daarmee lijkt het niet op een doorsnee revalidatiekliniek. Op een centrale plek staat een mooie trap die patiënten motiveert weer te leren traplopen.

Download projectblad (PDF)

Download projectblad (PDF)