Singelhof

10000 m2 BVO zorgcentrum
Plaats Maasland
Locatie Hammerdreef
Opdrachtgever Algemene Woningstichting Maasland
Architect KOW
Bouwtijd 12/06 – 06/08
Singelhof1.jpg
Singelhof2.jpg
Singelhof1.jpg
Singelhof2.jpg

De Algemene Woningstichting Maasland heeft besloten om de bestaande verouderde bebouwing te vervangen voor 10.000 m2 nieuwbouw op dezelfde locatie. De nieuwbouw bestaat uit vier woonvleugels met 78 appartementen en een bouwdeel voor algemene ruimte welke allen gekoppeld worden door een verbindingsgang welke geheel voorzien is van een vliesgevel.

De woonvleugels zijn opgebouwd door in het werk gestorte heipalen en funderingsbalken met kanaalplaatvloeren. Het skelet is uitgevoerd door middel van in het werk gestorte wanden en breedplaatvloeren. De gevels bestaan uit betonnen prefab gevelelementen en de scheidingswanden uit een combinatie van gibo wanden en metal-stud wanden. Om binnen een ‘buitenbeleving’ te krijgen, zijn de vides voorzien van lichtstraten.

De gevel is het visitekaartje van het gebouw. Door toepassing van diverse gevelstenen, diep terugliggende kozijnen, zinken dakkapellen en terugspringende verdiepingen is het gebouw heel karakteristiek. Het gehele ontwerp is door Waal geoptimaliseerd waardoor het mogelijk werd het pand binnen budget en wensen van de opdrachtgever te realiseren.

In opdracht van AWM heeft Waal aanvullend sloopwerk verricht van het bestaande pand. Daarbij zijn de bestaande palen in de grond gehandhaafd en zorgvuldig ingemeten zodat er geen conflicten ontstaan met het nieuwe palenplan. Bij het sloopwerk is een deel van het oude gebouw niet gesloopt. Dit deel is tijdens de uitvoering van de nieuwbouw gerenoveerd en onderdeel geworden van de nieuwbouw.

Download projectblad (PDF)