Wateringseveld

230 woningen
Plaats Den Haag
Locatie Laan van Wateringseveld e.o.
Opdrachtgever WoonInvest
Architect Soeters/Brouwer Steketee
Bouwtijd 06/98 – 05/00
Wateringseveld1.jpg
Wateringseveld2.jpg
Wateringseveld1.jpg
Wateringseveld2.jpg

In de buurt Lage Veld in de wijk Wateringseveld heeft Waal huurwoningen (waarvan 146 appartementen) en 40 koopwoningen gerealiseerd. De eengezinswoningen liggen aan 2 hofjes en 5 straten.

De 2 hofjes zijn door de Gemeente Den Haag gekozen tot ‘project dat voorbeeldig is voor de recente ontwikkelingen in het gemeentelijk woningbouwbeleid’. Bij de appartementen kan er gekozen worden uit drie- en vierkamerappartementen en vier-, vijf- en zeskamerappartementen.

Om een hoge bouwsnelheid te bereiken, heeft Waal bij dit project gebruik gemaakt van systeembekisting, dit wordt gedaan door middel van een tunnelbekistingssysteem. Vloeren en wanden van het casco worden, met uitzondering van de tuiten (schuine zoldermuren) in zijn geheel (monoliet) gestort.

Ten behoeve van zonne-energie is bij een aantal bouwnummers een PV-installatie aangebracht door middel van het plaatsen van 4 stuks Photo Voltaische modulen van circa 100 Wp ieder. Deze modulen worden middels een hulpconstructie op het schuine dak gemonteerd.

Aan deze modulen zijn omvormers verbonden die de opgewekte gelijkstroom omzetten in wisselstroom. Deze wisselstroom wordt via een bedrade buisleiding naar de meterkast geleid. Bij gemiddelde omstandigheden zal de installatie circa 320 KWh per jaar opwekken.

Bij dit project is er ook op gelet dat waar mogelijk bouwmaterialen worden vervangen door alternatieve materialen die dezelfde kwaliteit garanderen en die minder milieubelastend zijn.

Download projectblad (PDF)