De Haven

883 m2 BVO verenigingsgebouw
Plaats Monster
Locatie Havenstraat
Opdrachtgever Hervormde Gemeente Monster
Architect Architectenbureau Born BV bna
Bouwtijd 09/15 – 03/16
De-Haven-1.jpg
De-Haven-2.jpg
De-Haven-1.jpg
De-Haven-2.jpg

In het hart van Monster, direct naast de monumentale Hervormde kerk, realiseerde Waal in opdracht van de Hervormde Gemeente Monster een nieuw verenigingsgebouw. Gebouwen ‘De Haven’ en ‘De Jeugdhaven’ waren gedateerd. Daarvoor in de plaats is één nieuw multifunctioneel gebouw neergezet. Het nieuwe gebouw heeft een oppervlakte van 883 m2 en voldoet, samen met de nieuwe inrichting van het terrein rond de kerk, aan de eisen van deze tijd en de wensen van de gemeente. Een gebouw waarin zowel de jeugd als de oudere gemeenteleden zich helemaal thuis voelen.

Het ontwerp past in de historische omgeving. Kenmerkend zijn de 2 gemetselde topgevels die het gebouw een verticale geleding geven. Ook de verdere architectuur van de gevel is historiserend. De klassieke vormgeving van de kozijnen, de geprofileerde dakrand en de toepassing van rollagen brengen het gebouw in harmonie met de omgeving. Dit geldt ook voor de materialisering: er zijn traditionele materialen toegepast zoals baksteen, keramische dakpannen en hardhout. De hoofdentree is duidelijk herkenbaar door de symmetrische opbouw en het toepassen van een topgevel. Dit geveldeel is voorzien van keimwerk.

Het gebouw heeft een efficiënte plattegrond. Mede dankzij de toepassing van een glazen vouwwand is flexibel ruimtegebruik mogelijk. Het gebouw telt 7 zalen die variëren in grootte en sfeer. De grote zaal biedt optimaal zicht op de kerk. De keuken en de toiletruimten zijn centraal gepositioneerd. Op de verdieping zijn met name de jeugdruimten gesitueerd. Deze zijn afzonderlijk bereikbaar via een eigen entree aan de achterzijde van het gebouw. De materialisering aan de binnen- en buitenkant van het gebouw is duurzaam. Samen met de flexibiliteit en de efficiënte indeling is de nieuwe ‘Haven’ daarmee toekomstbestendig!

Download projectblad (PDF)