Van der Lelystraat

renovatie 183 badkamers
Plaats Delft
Locatie Van der Lelystraat
Opdrachtgever Woonbron Delft
Architect n.v.t.
Bouwtijd 10/05 – 03/06
ph_207152_Waal_-_BadkamerDelft_1.jpg
ph_207152_Waal_-_XS9L2029_2.jpg
ph_207152_Waal_-_BadkamerDelft_1.jpg
ph_207152_Waal_-_XS9L2029_2.jpg

Het vervangen van 183 badkamers hoeft geen eentonig werk te zijn. Het bewijs is te vinden in de Van der Lelystraat in Delft. In deze vooroorlogse wijk heeft Waal een groot sanitairproject uitgevoerd.

In de vooroorlogse huizen waren badkamers in alle rangen en standen te vinden. Soms waren de badkamers door huurders zelf opgeknapt, in andere gevallen herinnerden de kleuren nog aan de modetrends van dertig jaar geleden. In de meeste situaties was opknappen hard nodig.

De complete badkamer is gesloopt, het leidingwerk is in de muur ingefreesd om inbouwleidingen mogelijk te maken en vanuit de meterkast is een aarding aangebracht voor een radiatorvoorziening. Binnendeuren zijn vernieuwd, de bestaande zachtboardplafonds zijn voorzien van gipsplaat.

Niet alleen het werken op de vierkante meter -sommige badkamers meten 2m2- maakte het project tot een bijzonder project. Ook was het belangrijk rekening te houden met de bewoners. Een dag niet kunnen douchen is voor veel mensen al geen pretje, laat staan zeven dagen. Die tijd was echter wel nodig voor de complete renovatie van de badkamer.

Wel werden de woningen door de medewerkers van Waal zo goed mogelijk afgeplakt en afgedekt met zeilen. Op vrijdag werd er bewust niet begonnen met slopen, om te voorkomen dat er in het weekend door de bewoners niet kon worden gedoucht. De vaart zat er goed in: per week werden vier badkamers vernieuwd.