Tuindershof De Erven, fase 2b

21 woningen
Plaats Pijnacker
Locatie Tuindersweg
Opdrachtgever OntwikkelCombinatie Tuindershof
Architect Van Manen Architecten
Bouwtijd Verwachte start Q1 2024
Tuindershof fase 2b
Tuindershof fase 2b 2
Tuindershof fase 2b
Tuindershof fase 2b 2

Dit project is de laatste fase van deelplan Tuindershof de Erven. Het omvat 13 rijwoningen, 4 vrijstaande woningen en 4 twee-onder-een-kapwoningen. Het project is evenals als de eerdere fasen ontworpen voor Van Manen architecten. De architectuur is gebaseerd op een ingetogen, ontspannen plan waarin verschillende deelgebieden hun eigen sfeer hebben.

Aan de Meander staan tweekappers en vrijstaande woningen losjes rond een ecologische waterverbinding en de ronduit landelijke ‘Erven’ vinden hun plek tussen boerderijen aan het bestaande lint. De wijk aan de rand van Pijnacker vormt een overgang naar de groene omgeving. Er is geprobeerd de dorpssfeer vast te houden met charmante huizen in gemoedelijke straten. Als je goed kijkt, zie je dat elk huis hier zijn eigen uitstraling heeft. Bakstenen in de mooiste tinten, robuust hout. En fraaie decoratieve elementen die ook nog eens functioneel zijn. Juist die rijkheid aan materialen, het doordachte landschapsontwerp en de mensen die er wonen maken van Tuindershof een heerlijke sfeervolle wijk.

Een fijne leefomgeving stond centraal bij het ontwerp van de wijk en de woningen. De straten zijn autoluw en in de wijk is voldoende water en groen (met een speeleiland voor kinderen) om een ruimtelijk gevoel te geven. Er is veel aandacht voor biodiversiteit door de verschillende soorten planten en bomen die zijn toegepast. Ook de afscheidingen van de woningen zijn mee ontworpen met her en der bomen in de voortuinen. Centraal door de wijk stroomt de meander. Deze werkt tevens als een natuurlijk bassin in geval van hevige regenval of droogte.

De woningen in Tuindershof zijn energiezuinig en de warmte wordt hier duurzaam opgewekt. De woningen worden verwarmd door een collectief bronsysteem dat wordt gevoegd door warmte uit onder andere de naastgelegen waterplas.