Johanna

Plaats Utrecht
Locatie Bisschopssteeg
Opdrachtgever SSH
Architect Onix
Bouwtijd 10/13 – 08/15
Johanna-1.jpg
Johanna-3.jpg
Johanna-1.jpg
Johanna-3.jpg

Het complex ‘Johanna’ omvat 655 studenteneenheden en heeft kamers van 17 m2 (onzelfstandige eenheden) en studio’s van 24 m2 (zelfstandige eenheden). In de plint is ruimte voor faciliteiten voor de bewoners, zoals een wasserette.

Het gebouw telt 19 verdiepingen en wordt ook wel ‘The student Cloud’ genoemd. Het gebouw verkent de eigenschappen van een wolk. De hoofdvorm verrast en past zich aan de directe omgeving aan. Licht, lucht, uitzicht en stedenbouwkundige randvoorwaarden vormen de wolk. De route door het gebouw wordt amorf gevormd. De verkeersruimte wordt soms extra verlicht door een aangrenzende collectieve keuken, op strategische plekken grenzen de entrees naar de liften aan de gevels waardoor ook de verkeersruimte als een wolk een beweeglijke ruimte wordt. Op sommige plekken is een kleine vide/verbinding met een andere verdieping gemaakt waardoor er extra verbindingen ontstaan.

De daken bieden ruimte voor ontmoeting en groen. De onderste daken bevatten tuinen en buitenruimtes voor de studenten.

De onderkant van de wolk, de voorgevel aan de Bisschopssteeg, is open van karakter en biedt inzicht in daar waar water stroomt. De wasruimte en koffiecorner aan weerskanten van de hoofdentree zijn goed zichtbaar vanaf de openbare ruimte. De hoofdentree geeft ook zicht op het hoger gelegen terras aan de achterzijde van het gebouw.

Het gebouw heeft een totaal bruto vloeroppervlak van ca. 25.000 m2.