Spechtstraat

22 appartementen
Plaats Maassluis
Locatie Merellaan/IJsvogelstraat
Opdrachtgever Maasdelta
Architect Zeinstra Veerbeek Architecten
Bouwtijd 07/2024-07/2025
ZVA_Impressies Spechtstraat HQ_01 - kopie
ZVA_Impressies Spechtstraat HQ_10 - kopie
ZVA_Impressies Spechtstraat HQ_11 - kopie
ZVA_Impressies Spechtstraat HQ_05 - kopie
ZVA_Impressies Spechtstraat HQ_01 - kopie
ZVA_Impressies Spechtstraat HQ_10 - kopie
ZVA_Impressies Spechtstraat HQ_11 - kopie
ZVA_Impressies Spechtstraat HQ_05 - kopie

Appartementengebouw “de Merelaar” is verworven vanuit een selectie en wordt turn-key gerealiseerd voor woningcorporatie Maasdelta, vanuit het WoonSlim concept van Waal. Het programma bestaat uit 22 sociale huurappartementen in een variatie van twee-, drie en vierkamerwoningen met een woonoppervlakte van 61,8 m2 tot 86,1 m2 GO. Hiermee is het gebouw ondanks de kleine schaal geschikt voor het huisvesten van verschillende gezinssamenstellingen en doelgroepen.

Het ontwerp van het Haagse bureau Zeinstra Veerbeek Architecten kenmerkt zich vooral door de luxe uitstraling. Grote glaspartijen en ruime balkons over de breedte van de woning op de zonzijde creëren aangename verblijfsplekken en lichte woningen.

De vorm- en materiaalkeuze sluiten op een eigentijdse manier aan op de jaren ’60/’70 architectuur van de bestaande wijk en de naastliggende bebouwing. In het gevelontwerp zijn verscheidene kenmerken van de omliggende woningen duidelijk terug te vinden. Denk aan de gevelcompositie, raamindeling, kleuren en materialen. Echter altijd op eigentijdse wijze en tegemoetkomend aan de uitdagingen van de huidige tijd.

Verticale elementen in de vorm van penanten verbinden de verschillende woonlagen en maken de individuele woning afleesbaar in de gevel. Terugliggende vlakken met geïntegreerde balkons zorgen voor een rustige compositie. De dakrand met groot overstek vormt een kroonlijst met een duidelijke horizontale beëindiging van de gevels van de appartementen. Sierbalustraden bestaan uit schuine spijlen, dit zorgt voor een transparant vooraanzicht maar voor een gesloten zijaanzicht. Dit biedt de bewoners meer privacy. De zichtzijden van het gebouw hebben een dichte balustrade om privacy te waarborgen. De balustrade in combinatie met de kozijnen en gevelbeplating vormen een samenhangend geheel. De schuine spijlen en de geprofileerde gevelbeplating reageren op een eigentijdse manier op het houtwerk uit de omliggende bebouwing.

De appartementen zijn alle voorzien van een uitstekende gebouwschil, hoge luchtdichtheid en duurzame installaties zoals een bodemwarmtepompsysteem met koeling, balansventilatie en douchegootWTW’s.  Dit zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat en lage energielasten voor de bewoners.

Aan de achterzijde van het gebouw beschikken de woningen op de begane grond over een achtertuin. Fraai ontworpen tuinmuren met Braziliaans metselwerk verbinden het appartementengebouw met de gemeenschappelijke binnentuin en de nieuwbouw van 16 grondgebonden woningen.

Programma: 2 x tweekamerappartementen  (61,8 / 71,4 m2 GO), 16 x driekamerappartementen (75,3 m2 GO), 4 x vierkamerappartementen (81,1/86,1 m2 GO).

Download projectblad (PDF)