Sola Gratia

46 woningen, 180 m2 zorg
Plaats Schoonhoven
Locatie Rotterdamseweg
Opdrachtgever Woonzorg Nederland Projectontwikkeling B.V.
Architect KuiperCompagnons
Bouwtijd 09/12 – 10/13
Sola-Gratia-1.jpg
Sola-Gratia-2.jpg
Sola-Gratia-1.jpg
Sola-Gratia-2.jpg

Het project omvat de nieuwbouw van 46 zorgappartementen van ca. 75 m2 per eenheid en ca. 180 m2 zorginfra/ontmoetingsruimte. De woningen zijn levensloopbestendig.

Het gebouw bestaat uit twee bouwblokken. Er vindt geleidelijke schaalsprong plaats van 5 lagen, via 4 en 3 lagen naar 2 lagen. De beide gebouwdelen vertonen subtiele verschillen, maar horen duidelijk bij elkaar. De blokken worden gescheiden door een weg die toegang biedt tot het achtergelegen binnenterrein. Dit terrein werd door Waal ingericht als binnentuin, voorzien van een jeu de boules-baan, bankjes en parkeerplaatsen.

Om het straatbeeld te verlevendigen, is de toepassing van galerijen aan de straat zoveel mogelijk vermeden. Waar mogelijk zijn de voordeuren van de begane grondwoningen aan de straatzijde gesitueerd.

Twee eenheden zijn benoemd als zorginfrastructuur en ontmoetingsruimte. Ze zijn gelegen op de begane grond van het hoogste gebouwdeel. De (open) galerijen zijn deels afgeschermd met strekmetaal, zodat het beeld van lange doorlopende galerijen wordt doorbroken.

De gevels zijn gematerialiseerd in warm, gemêleerd metselwerk (handvormsteen). De binnenhofkant bestaat uit gekeimd metselwerk.

Download projectblad (PDF)