Huf-gebouw

renovatie 2400 m2 BVO rijksmomument
Plaats Rotterdam
Locatie Hoogstraat
Opdrachtgever Provast
Architect Wessel de Jonge
Bouwtijd 07/08 – 12/08
S9L2244_455_x_400.jpg
huf2.jpg
S9L2244_455_x_400.jpg
huf2.jpg

Ooit moet het pand van schoenenzaak Huf één van de kroonjuwelen van de Hoogstraat in Rotterdam zijn geweest. Maar het pand verpauperde en de belangstelling van het kopend publiek verdween langzaam maar zeker richting Koopgoot. Inmiddels gloort er weer hoop voor het monumentale pand van architecten Van der Broek en Bakema, begin jaren vijftig de ‘huisarchitecten’ van Rotterdam (met onder meer het Ter Meulenpand als beroemd ontwerp). Aan Waal de taak om het pand in oude luister terug te brengen, aangepast aan de moderne eisen.

Met het oog op het gebruik als kantoor is het interieur volledig op de schop gegaan. De bestaande liftschacht is vergroot om ruimte te maken voor een grotere lift, er zijn sanitaire voorzieningen op elke etage en de vloer is uitgevoerd als “computervloer”, met flexibele aansluitingen voor data en elektra voor toekomstige werkplekken. Ook is er een aparte entree gekomen voor de kantoorgebruikers.

Het meest kenmerkend voor het pand is de volledige glazen pui die voorheen enkel glas was. Bij de vernieuwing is gekozen voor dubbele beglazing met een speciaal renovatieglas, een innovatieve glassoort die precies in de stalen profielen past.

Omdat het pand een volledige glazen pui heeft, is klimaatbeheersing erg belangrijk. Gekozen is voor buitenzonwering naar het idee afkomstig van Van der Broek en Bakema zelf. Het voordeel van deze buitenzonwering is dat alle warmte al aan de gevel wordt geweerd, zodat binnen met minder koelcapaciteit kan worden volstaan.

Download projectblad (PDF)