Nieuwe Tuinen

62 woningen
Plaats Schiedam
Locatie Treubstraat e.o.
Opdrachtgever Woonplus Projecten
Architect Van Dop + Mathot
Bouwtijd 09/05 – 11/06
NieuweTuinen1.JPG
NieuweTuinen2.JPG
NieuweTuinen1.JPG
NieuweTuinen2.JPG

De wijk Nieuwland in Schiedam is één van de wijken die in Nederland na de oorlog is gebouwd. De wijk dateert uit de jaren zestig. Het eenzijdige waren van de oorspronkelijke bewoners vertrokken. De uitdaging was om de wijk grootscheeps aan te pakken. De nieuwe woningen moeten weer een ander publiek aanspreken, zodat de sociale samenstelling van Nieuwland meer gedifferentieerd wordt.

Waal heeft ervoor gezorgd dat deze wijk tot Tuinstad is ontwikkeld. Aan de Burgemeester van Haarenlaan zijn appartementencomplexen gesloopt en omgetoverd tot 48 koopwoningen en 14 huurwoningen. De bouw van de drielaagse woningen is door Waal gerealiseerd.

De naam “Het Prieel” is al een subtiele verwijzing naar het karakter van de wijk. Ook in de architectuur is het tuinstad-concept doorgetrokken. De buitenmuren zijn deels opgetrokken uit leistenen, nog wel van een bijzonder fraaie kwaliteit. Met hun wisselende kleuren dragen de leistenen bij aan de landelijke sfeer in de nieuwbouwwijk. Bovendien ziet elke woning er anders uit.

Download projectblad (PDF)