MFA Vierpolders

12 appartementen, school
Plaats Brielle
Locatie Dijckpotingen / H.W. Croeslaan
Opdrachtgever Gemeente Brielle
Architect Room for Architecture B.V.
Bouwtijd 03/11 – 02/12
Vierpolders1.jpg
Vierpolders2.jpg
Vierpolders1.jpg
Vierpolders2.jpg

Het totale project betreft een nieuwbouwcomplex van ca. 4.325 m2 BVO, bestaande uit een basisschool van 8 lokalen en een mediatheek. Daarnaast zijn een peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang opgenomen. Verder omvat dit project een dorpshuis met ruimte voor ouderen en ruimte voor jongeren. Hierin zijn ook ruimten voor een fysiotherapeut, een kapsalon en een supermarkt opgenomen. In de MFA is verder een sportzaal met kleedruimten gesitueerd. De 12 zorgappartementen hebben een oppervlakte van ca. 75 m2.

Het gebouw bestaat uit drie bouwmassa’s: de 12 woningen, het dorpshuis met sportvoorziening en de school. De verbinding op de begane grond is ontworpen langs een catwalk die langs het gebouw loopt. In het gebouw op de begane grond zijn glazen puien aangebracht om transparantie en doorzichtmogelijkheden te creëren. Dankzij dit ontwerp zijn langs de drie genoemde bouwmassa’s zichtlijnen ontstaan, zowel op de begane grond als op de eerste verdieping. De verschillende disciplines hebben elk hun eigen entree met een luifelconstructie.

De fundatie van het gebouw bestaat uit vibropalen met betonbalken. De draagconstructie bestaat uit kalkzandstenen wanden, een staalconstructie, kanaalplaatvloeren en breedplaatvloeren. In de diverse ruimten worden systeemplafonds toegepast, afgewisseld met plafonds en wandafwerking van houten latten.

Het gebouw is binnenstedelijk gelegen, wat inhoudt dat de bouwwerkzaamheden op een beperkte ruimte zijn uitgevoerd.