MFA Parkrand

106 appartementen, parkeergarage, 3500 m2 BVO school
Plaats Maassluis
Locatie Dr. Jan Schoutenlaan
Opdrachtgever Maasdelta Groep Spijkenisse
Architect Topos Architecten
Bouwtijd 09/07 – 08/09
Parkrand_2.jpg
mfa2.jpg
Parkrand_2.jpg
mfa2.jpg

Het totale project Parkrand omvat de nieuwbouw van een appartementencomplex van 106 huurwoningen (met volledig verdiepte parkeergarage), variërend in typologie en grootte, en een multifunctionele accommodatie met daarin: een basisschool, buitenschoolse opvang, kinderdagverblijf en bureau voor jeugd en gezin. In de verdiepte kelder wordt geparkeerd en liggen de bergingen. De totaalopdracht omvat tevens de W&E installaties.

Het complex bestaat uit twee langsblokken en een toren die met de naastgelegen woonblokken de formele begrenzing van het nieuwe park vormen. In nauw overleg met de architecten van naastgelegen gebouwen is het beeld bepaald. Kenmerkend is de klassieke opbouw van de gevel. De blokken bestaan uit een plint van verspringend metselwerk, tussenlagen met prefab kolommen op de stramienen en een lijst gevormd door horizontale prefab betonnen banden. De drie woonblokken worden door een doorgaand lint met woningen verbonden. Dit deel heeft een meer horizontale, neutrale architectuur.

Onder en achter de woontoren ligt in twee lagen de brede school. Het hoofdvolume is opgebouwd uit metselwerk. Het staat met de rug naar de woningen en creëert een eigen schaal en wereld die aansluit bij de functie. De koppeling wordt gevormd door een vliesgevel met een sterke verticale geleding. Behalve 16 klaslokalen bevat de school een grote speelruimte die is voorzien van diverse audio- en videofaciliteiten. Verder is de school voorzien van een grote keuken, diverse kantoor- en spreekkamers en aan twee gevelzijden omhekte buitenspeelruimten voorzien van diverse speeltoestellen en een zandbak.

Brede school 3.500 m2 / € 3.700.000,- / bouwtijd 10/07 – 08/09
Appartementen 14.587 m2 / € 11.900.000,- / bouwtijd 09/07 – 07/09

Download projectblad (PDF)