Maasstraat

35 woningen
Plaats Den Haag
Locatie Maasstraat
Opdrachtgever Haag Wonen
Architect Architectenbureau Marlies Rohmer
Bouwtijd 03/2013 – 10/2013
2023ZDSC4998
2023ZDSC5245
2023ZDSC5272
Maasstraat-3.jpg
Maasstraat-1.jpg
2023ZDSC4998
2023ZDSC5245
2023ZDSC5272
Maasstraat-3.jpg
Maasstraat-1.jpg

De Rivierenbuurt is een karakteristieke wijk in Den Haag die opnieuw ontwikkeld is. Dit plan maakte deel uit van een stadsvernieuwingsproject van de hoogstedelijke buurt: het verscholen woongebied tussen Hollands Spoor en Centraal Station. Van de gesloopte oudbouw hebben alle oorspronkelijke bewoners andere huisvesting gekregen. Hiervan zijn 24 huishoudens verhuisd naar het hof van Eden om de hoek en 35 huishoudens teruggekeerd naar de sociale nieuwbouw van het project Maasstraat.

Een groot bouwblok, met intieme woonstraatjes en een pleintje, met overwegend stadshuizen met tuin, voegt zich in het fijnmazig karakter van het stedelijke weefsel. De buitenkant van het blok met uitzicht op het Centraal Station heeft allure en een meer formeel karakter met een hoge statige bebouwing met appartementen aan de Lekstraat. Appartementen en autoluwe straatjes met stadshuizen zijn gelegen op een verdiepte parkeerkelder. Zo ontstond er een klimaat waarin gezinnen met kinderen kunnen wonen midden in het centrum. De overgang van de woning naar de straat versterkt de vitaliteit van het wonen midden in de stad. Bedrijfjes aan huis sluiten aan op dit dynamische karakter.

De architectuur kent rustige baksteen gevels met subtiele transformaties aan de buitenzijde van het blok, en een meer informele sfeer in de straatjes. Ze ademen een zoektocht naar het evenwicht tussen de individuele woning en het collectief, naar het aanpassen aan de omgeving en een eigen signatuur, naar de neutraliteit van het stedelijk weefsel maar ook naar het specifieke en het onverwachte. Zo is in de gevels een prefab sierelement opgenomen en veelal een zitbank in de voorgevel. De woningen hebben een luxe afwerking en installaties. De kozijnen zijn uitgevoerd in aluminium. De voordeuren hebben een ‘boerderij-achtig’ uiterlijk.

Download projectblad (PDF)