Kleurlaan

62 appartementen
Plaats Zoetermeer
Locatie Kleurlaan
Opdrachtgever De Goede Woning
Architect Heida Matsumoto Architecten
Bouwtijd 12/2021 – 02/2023
220815 Kleurlaan 1
220815 Kleurlaan 2
220815 Kleurlaan 3
220815 Kleurlaan 1
220815 Kleurlaan 2
220815 Kleurlaan 3

In de Zoetermeerse wijk Rokkeveen, op de kruising tussen de Kleurlaan en de Palletsingel, realiseerd Waal voor ‘De Goede Woning’ een appartementengebouw met 62 sociale huurappartementen. Het programma omvat zowel twee- als drie-kamerwoningen, variërend in grootte van ca. 50 tot 70 m2 en sluit aan op de doelgroepen van éénoudergezinnen, starters en senioren. Het project werd in nauwe samenwerking met Waal ontwikkeld waarbij Waal verantwoordelijk was voor de planonwikkeling en het ontwerp.

De moderne architectuur is van de hand van het Rotterdamse bureau Heida Matsumoto Architecten. De gevels zijn onderhoudsarm ontworpen met duurzame materialen zoals metselwerk, cementgebonden gevelbekleding, composiete gevelbanden en kunststof kozijnen. De appartementen worden voorzien van duurzame warmtepompen, ventilatie met warmteterugwinning en er worden aanvullende maatregelen getroffen om de appartementen een hoge mate van luchtdichtheid te geven.

Een uitdaging vormt de hoge geluidsbelasting op de gevels. Om verkeerslawaai voldoende te weren, worden er betonnen binnenspouwbladen toegepast en worden er bij een aantal balkons geluidsschermen aangebracht om geluidluwe buitenruimtes te realiseren.

Het project wordt uitgevoerd in een prefab betonnen casco bouwsysteem waarbij de kozijnen vooraf in de fabriek luchtdicht worden aangebracht op de betonnen elementen. Zo kan er sneller dan gebruikelijk worden gestart met de afbouwwerkzaamheden waardoor de bouwtijd sterk gereduceerd wordt.