Kantoorgebouw Emmastraat

Plaats Vlaardingen
Locatie Emmastraat
Opdrachtgever Stichting Meervoud
Architect Architectenbureau Vedder Partners BNA
Bouwtijd 09/08 – 04/09
Kantoorgebouw-Emmastraat1.jpg
emmastraat2.jpg
Kantoorgebouw-Emmastraat1.jpg
emmastraat2.jpg

Aan de Emmastraat 45 te Vlaardingen is, in een tegen het centum aangelegen woon/werk wijk, in 2009 door Waal een bijzonder kantoorgebouw opgeleverd voor de Stichting Meervoud.

Het bijzondere van dit ontwerp van Architectenbureau Vedder Partners BNA zit voor een groot deel in het duurzaamheidsconcept. Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door middel van aardwarmtepompen waarvan de bronnen tot 110 meter diep gaan.

De drie verdiepingen zijn geheel kolomloos opgezet, de vloeren spannen van voor- naar achtergevel, slechts onderbroken door trappenhuis, lift en toiletten. Hierdoor wordt een grote interne flexibiliteit bereikt.

Het gebouw is door middel van een aantal voorzieningen voorbereid op een mogelijk tweede leven als woongebouw. Door de aanwezigheid van uitneembare vloervelden ten behoeve van trapsparingen, sparingen voor meetputten en een achttal balkons verdeelt over de eerste en tweede verdieping kan het gebouw zonder al te grote ingrepen veranderd worden naar 3 eengezinswoningen en 2 appartementen.

Waal heeft hier door logistieke inspanningen laten zien dat bouwen op een compacte binnenstedelijke locatie mogelijk is.