HTM garage

Plaats Den Haag
Locatie Viaductweg
Opdrachtgever Ontwikkelingscombinatie Viaductweg
Architect KOW
Bouwtijd 06/00 – 06/01
ph_207152_Waal_-_HTM.jpg

In Den Haag is door Waal een voormalige HTM garage verbouwd tot bedrijfsunits. Het betreft hier een gebouw van Berlage met een oppervlakte van ruim 9000 m2 opgebouwd uit een enorme staalconstructie met metselwerk wanden. Na een uitgebreide sloop waarbij alleen de constructie en buitenwanden zijn blijven staan, kon de opbouw beginnen.

Alle oude smeerputten zijn gevuld met schuimbeton waarmee ook meteen de gehele vloer uitgevlakt is. In het nieuwe ontwerp is het gebouw door een (overdekte) binnenstraat in twee delen verdeeld. Aan weerszijden van deze straat zijn de units komen te liggen. De gevels aan de binnenstraat bestaan uit een schuin geplaatste staalconstructie voorzien van masonit gevelbekleding met voor elke unit een overheaddeur en een pui.

De units onderling worden gescheiden door metalstud wanden van 11 meter hoog. Een aantal units hebben een entresolvloer. Deze zijn met behulp van een manitou gelegd, omdat er geen kraan gebruikt kon worden: de bestaande staalconstructie en de diverse trekstangen stonden in de weg. Naast het pand is een onderheid parkeerterrein aangelegd. Hiertoe is overgegaan om de overlast voor de buren tot een minimum te beperken.