Houthaven Waterdeel

58 woningen
Plaats Amsterdam
Locatie Stettineiland
Opdrachtgever BPD
Architect Roy Gelders Architecten
Bouwtijd 03/2018 – 07/2020
Houthaven-Waterdeel-2-1.jpg
Houthaven-Waterdeel-1-1.jpg
Houthaven-Waterdeel-2-1.jpg
Houthaven-Waterdeel-1-1.jpg

In vroegere tijden losten vrachtschepen uit heel Europa hun boomstammen in de Houthaven in Amsterdam. Nu wordt op verschillende plekken in het gebied gewerkt aan een woonwijk op 10 fietsminuten van het centrum: een prachtige eilandenwijk. Nieuwe ‘grachten’ zijn gegraven, eilanden zijn ontstaan en nieuwe pieren werden gebouwd. In totaal telt Houthaven 7 woongebieden: waterrijk, autoluw en met in totaal circa 2.000 woningen en ruim 70 woonboten.

De Houthaven is een kleinschalige stedelijke buurt met smalle straatjes, veel ruimte voor groen en water: autoluw en bootjesrijk. De woningen zijn hooguit 4 tot 5 verdiepingen hoog, alleen op de Pontsteiger komt een spectaculair appartementengebouw met circa 250 appartementen. Eerder realiseerde Waal hier 33+29 eengezinswoningen en een verdiepte parkeergarage. Het Waterdeel bestaat uit 58 nieuwbouwwoningen. Er was volop keuze in woningtypen. Door de vides en de split-levels zijn flexibele, verrassende indelingen ontstaan. Bij elke woning kregen de bewoners de mogelijkheid een aanlegsteiger van 2,5×2,5 m. te maken om bootjes aan te meren. Onder een gedeelte van de woningen ligt een ondergrondse parkeervoorziening.

Waal was verantwoordelijk voor de engineering en uitvoering van dit plan. In samenwerking met de opdrachtgever en bouwpartners werd het plan in bouwteam verder uitgewerkt.

Download projectblad (PDF)