Het Balkon, blok 7-10

48 woningen
Plaats Maassluis
Locatie Elbe/Hudson
Opdrachtgever BPD
Architect Venster Architekten
Bouwtijd 09/18 – 12/19
2020DSC8875.jpg
2020DSC9048.jpg
2020DSC8875.jpg
2020DSC9048.jpg

De nieuwe wijk Het Balkon aan de Nieuwe Waterweg is jong, ruim opgezet en rijk aan groen- en speelvoorzieningen. De nieuw ontworpen boulevard die langs de Nieuwe Waterweg loopt is een publiekstrekker. In het ontwerp zijn op diverse plaatsen aantrekkelijk ingerichte trappen, verblijfsplekken en kunstwerken opgenomen.

Kenmerkend voor de stedenbouwkundige opzet is de Boulevardstrook langs het water waar woontorens en boulevardwoningen elkaar afwisselen. Hierachter bevinden zich blokken hof- en laanwoningen waartussen pleinen worden gerealiseerd. Door de woningen en appartementen in verschillende bouwhoogtes en stijlen uit te voeren, ontstaat een afwisselend straatbeeld.

De architectuur van de 48 hof- en laanwoningen wordt gekenmerkt door een flinke variatie en doet denken aan de sierlijke architectuur uit de beginjaren van de 20e eeuw. In de gevels werden meerdere baksteensoorten en tal van stijlornamenten verwerkt waaronder betonnen raam- en deurkaders, smeedhekwerken, spekbanden, houten lijstwerk en tal van metselwerk ornamenten. Het woonoppervlak varieert van 114 tot 147 m2.

Waal verzorgde in opdracht van de ontwikkelingscombinatie de volledige planontwikkeling en realisatie. De woningen zijn uitgevoerd in een kalkzandsteen/breedplaat-bouwsysteem. De bewoners konden de woning naar eigen inzicht indelen en inrichten. Naast tal van uitbreidings- en indelingsopties waaronder uitbouwen, dakkapellen of zolderindelingen was het ook mogelijk om individuele wensen te laten vertalen in het ontwerp. Binnen het concept leefiD werden de persoonlijke leefideeën van de woonconsument uitgewerkt tot een ideaal thuis.

Download projectblad (PDF)