Geuzetuinen

138 woningen
Plaats Amsterdam
Locatie Albardakade
Opdrachtgever De Principaal
Architect Faro
Bouwtijd 10/01 – 09/03
Foto_Geuzentuinen-aangepast.jpg
Geuzetuin-1.jpg
Foto_Geuzentuinen-aangepast.jpg
Geuzetuin-1.jpg

Nieuwbouw 138 woningen Geuzetuinen te Amsterdam, 3 aaneengesloten parkeergarages.

De woningen zijn verrezen op het tracé van een grote verkeersweg die het gehele woongebied op onnatuurlijke wijze in tweeën deelde. Het talud van de weg is afgegraven om de bouw mogelijk te maken. De woningen zijn in een drietal hoven gebouwd, waardoor de groene ruimte beheersbaar werd. Van buitenaf bleef er echter zicht op de tuinen, zodat er geen vesting is ontstaan.

De woningen zijn bijzonder ruim en de sociale woningen zelfs zeer ruim voor sociale woningbouwbegrippen. Alle woningen zijn voor een groot deel vrij ingedeeld door de bewoners. Dit is een bewuste keuze geweest en de opdrachtgevers hebben hier de term “‘Duckstadprincipe’” voor bedacht.

Als je tekenfilms van Donald Duck bekijkt, zie je dat hij altijd met de deur in huis valt. Je ziet hem nooit in een halletje staan. De entree van de woningen is met opzet zo open mogelijk gehouden zodat er leefruimte ontstaat. Ook waren er standaard keukenblokken te installeren in de huurwoningen. Voor sociale woningbouw leek dit een gewaagd concept, maar ook huurders zoeken het liefst hun eigen keuken uit.

Download projectblad (PDF)