Engelandlaan

85 appartementen
Plaats Zoetermeer
Locatie Engelandlaan
Opdrachtgever De Goede Woning
Architect Eentien Architecten
Bouwtijd Verwachte start september 2023
Engelandlaan 1
Engelandlaan 3
Engelandlaan 1
Engelandlaan 3

In het centrum van Zoetermeer, op de lege kavel aan de Engelandlaan tussen het gebouw City House en Dutch Port wordt een woontoren van ca. 50 meter hoog (15 bouwlagen) gerealiseerd. Daarin komen 85 sociale huurappartementen, bestemd voor één- en tweepersoons huishoudens.

Het gebouw wordt voorzien van een fietsenstalling op de begane grond en heeft twee liften. In de directe omgeving worden door de gemeente extra parkeerplaatsen voorzien en zullen de voor de bouw gerooide bomen weer teruggeplant worden. De plattegronden van de woningen zijn compact, maar worden optimaal benut. Daarbij hebben alle appartementen een eigen balkon.

Het gebouw is hoger dan de direct naastgelegen gebouwen, maar dankzij de toepassing van een donkere plint van zes bouwlagen en een lichtgrijze opbouw over de hoger gelegen verdiepingen, samen met een draaiing van balkons, ontstaat een samenhang met de lagere bebouwing.

Het casco wordt uitgevoerd met in het werk gestorte wanden en breedplaatvloeren. De gevel wordt opgetrokken met een strakke betonsteen in de kleuren donker- en lichtgrijs, waarbij een gedeelte van het metselwerk stootvoeg loos en een gedeelte van het metselwerk verticaal wordt uitgevoerd. Voor het project wordt gebruik gemaakt van de warmtepomptechniek in combinatie met een warmte- en koudeopslag (WKO), die de warmtelevering en comfort koeling van het gebouw voor haar rekening neemt. Daarnaast voorziet de installatie in warm tapwater.