De Zonnewijzer

Plaats Leidschendam
Locatie Rijnlandstraat
Opdrachtgever Zevensprong IV
Architect Topos
Bouwtijd 05/06 – 10/07
Zonnewijzer-Leidschendam.jpg
zonnewijzeraangepast1.jpg
Zonnewijzer-Leidschendam.jpg
zonnewijzeraangepast1.jpg

Het totaalproject "De Zonnewijzer" bestaat uit 32 huurwoningen, een basisschool met gymzaal en een parkeergarage. Dit project maakt deel uit van het masterplan voor de revitalisatie van het centrum van Leidschendam.

Tijdens het ontwerpproces waarbij ook Waal actief betrokken was, ontstond bij de opdrachtgever de wens om in het plan een gymzaal met bijbehorende ruimten op te nemen. Gekozen is voor een opzet, waarbij de gymzaal als het ware in de parkeerkelder zakt en de was- en kleedruimten geheel ondergronds zijn gesitueerd. Op het dak van de parkeergarage is een speelterrein, voorzien van de nodige buitenbergingen.

De gevels zijn met verspringende vlakken van metselwerk, betonnen accenten en diverse metselverbanden op een monumentale wijze gedifferentieerd en passen op die manier goed bij de verdere uitwerking van het nieuwe hart van Leidschendam.

In bouwteam zijn, binnen de gestelde voorwaarden, vorm en indeling van het project tot stand gekomen, waarna de uitvoering kon worden gestart. De uitdaging bij dit project was het grote aantal verschillende onderdelen en detailleringen dat met het uitvoeringsteam is gerealiseerd, geheel zoals dit was bedacht in het bouwteam.