De Zonnewijzer

32 appartementen, parkeergarage
Plaats Leidschendam
Locatie Rijnlandstraat
Opdrachtgever Zevensprong IV
Architect Topos
Bouwtijd 05/06 – 10/07
Zonnewijzer-Leidschendam.jpg
zonnewijzeraangepast1.jpg
Zonnewijzer-Leidschendam.jpg
zonnewijzeraangepast1.jpg

Waal heeft in opdracht van Zevensprong IV de uitvoering ter hand genomen van het project "De Zonnewijzer". Het totaalproject "De Zonnewijzer" bestaat uit 32 huurwoningen, een basisschool met gymzaal en een parkeergarage. Dit project maakt op zijn beurt weer deel uit van het masterplan voor de revitalisatie van het centrum van Leidschendam.

De woningen worden door opdrachtgever Zevensprong IV B.V. verhuurd. de woningen zijn feitelijk verdeeld in drie bouwvolumes, één boven de school aan de pleinzijde, één boven de school aan de straatzijde en één in de "toren". De delen worden ontsloten en gekoppeld door galerijen en maken allen gebruik van het hoofdstijgpunt in de hoogbouw.

De gevels zijn met verspringende vlakken van metselwerk, betonnen accenten en diverse metselverbanden op een monumentale wijze gedifferentieerd en passen op die manier goed bij de verdere uitwerking van het nieuwe hart van Leidschendam.

In bouwteam is, binnen de gestelde voorwaarden, vorm en indeling van het project tot stand gekomen waarna de uitvoering ter hand kon worden genomen door Waal. Constructief gezien zijn de woningen opgebouwd uit breedplaatvloeren, in het werk gestorte wanden, de voor- en achterzijde is gemaakt van kalkzandsteen. Het binnendak is voorzien van mos-sedum begroeiing.