Brede buurtschool Plus O3 Rivierenbuurt

4087 m2 BVO
Plaats Den Haag
Locatie Zaanstraat
Opdrachtgever Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden
Architect Atelier PRO Architecten
Bouwtijd oplevering juli 2015
Brede-buurtschool-Rivierenbuurt-1.jpg
Brede-buurtschool-Rivierenbuurt-2.jpg
Brede-buurtschool-Rivierenbuurt-1.jpg
Brede-buurtschool-Rivierenbuurt-2.jpg

Deze school is niet alleen school, maar ook het culturele hart van de Haagse Rivierenbuurt. Met het gebouw heeft de buurt aan het aantrekkelijk ingerichte Deltaplantsoen nu een huiskamer voor jong en oud. De naam Plus O3 verwijst daarnaar en staat voor ontwikkelen, ontdekken en ontmoeten. In het gebouw zijn voorzieningen geconcentreerd zoals Basisschool Jan van Nassau (SCOH), DAK kindercentrum, welzijnsorganisatie Zebra en andere partners zoals een gezondheidsinstelling (huisartsenpost), sportverenigingen en een wijkorganisatie.

Het gebouw heeft een metselwerkplastiek in een gemêleerde rood-geel-bruine steen met een donkere verdiepte voeg. De baksteenarchitectuur heeft een warme zijdeachtige glans met verbijzonderingen. Het plastiek wordt verder benadrukt door verschuiving in de raamritmes per verdieping en diepe insneden in deze plastiek voor de entrees aan de voor- en achterzijde. Dat maakt de entrees bijzonder en goed aansluitend op de ruimte rond de school.

Op de begane grond bevindt zicht een entree en cluster van klaslokalen met leerpleinen voor de jongste leerlingen. De lokalen zijn door schuifdeuren met de leerpleinen verbonden. Beneden is de voorschoolse opvang aan de tuin. De trap naar de 1e verdieping in de centrale hal is een brede tribune. Hier is een cluster lokalen met leerpleinen voor de middenbouwleerlingen en bevindt zich de buitenschoolse opvang. De 2e verdieping is voor de bovenbouw met klaslokalen, leerpleinen, mediatheek, muziekruimte en een atelier. Op de 3e verdieping is ruimte voor administratie en spreekkamers van school en voor het wijkcentrum met de huisartsenpost. Medewerkers kunnen op het dakterras ontspannen met zicht op Den Haag Nieuw Centrum.

Download projectblad (PDF)