Beukelmanschool en St. Adullam

2100 m2 BVO school, 1200 m2 BVO dagbesteding
Plaats Alblasserdam
Locatie Mesdag-/Rembrandtlaan
Opdrachtgever Ds. Joannes Beukelmanschool, Stichting Adullam
Architect Architectenbureau BORN bna
Bouwtijd 03/14 – 12/14
Beukelmanschool-def-1.jpg
Beukelmanschool-def-22.jpg
Beukelmanschool-def-1.jpg
Beukelmanschool-def-22.jpg

De brede school betreft een nieuw gebouw voor de Ds. Joannes Beukelmanschool, dagopvang voor gehandicapten door Stichting Adullam en peuteropvang door Stichting Peuterspeelzaal Kiekeboe. De Beukelmanschool huisvest op deze locatie 16 groepen leerlingen op een oppervlakte van 2.100 m2, verdeeld over 3 bouwlagen. Stichting Adullam heeft ongeveer 1.200 m2 ter beschikking voor een dagactiviteitencentrum in 2 bouwlagen. Stichting Peuterspeelzaal Kiekeboe heeft ca. 70 m². De ruimten die door alle gebruikers van de brede school gebruikt worden (aula, toiletten, lift) zijn centraal in het gebouw gepositioneerd.

In de architectuur is ernaar gestreefd enerzijds de drie gebruiksfuncties herkenbaar te maken in de bouwmassa en in het gevelbeeld en anderzijds een duidelijke eenheid te realiseren waarmee het concept ‘brede school’ wordt benadrukt. Elk van de gebruiksfuncties heeft een eigen vorm en kleur. De verbinding en samenhang van de elementen wordt gevormd door de in het oog springende dakrand. Het dak ligt ‘als een beschermende deken’ over de gehele bouwmassa heen. Deze ‘deken’ is zowel in het horizontale als het verticale vlak herkenbaar als zelfstandig element. De verticale delen zijn bekleed met keramische tegels.

Er is veel aandacht besteed aan onderhoudsarme materialisering. Zo zijn baksteen, keramische tegels, kunststof deuren, ramen en kozijnen en PVC dakbedekking toegepast. De lage daken zijn voorzien van ecologisch mos-sedum.

Download projectblad (PDF)