Bastiaanpoort

63 appartementen, 2100 m2 COG
Plaats Delft
Locatie Gasthuislaan
Opdrachtgever MN Services
Architect Atelier PRO Architecten
Bouwtijd 03/2020 – 10/2021
Bastiaantpoort_Luuk-Kramer 03
Bastiaantpoort_Luuk-Kramer 01
Bastiaantpoort_Luuk-Kramer 13
BastiaantpoortLuuk-Kramer 20
Bastiaantpoort_Luuk-Kramer 11
2023ZDSC7691
2023ZDSC7570
2023ZDSC7611
Bastiaantpoort_Luuk-Kramer 03
Bastiaantpoort_Luuk-Kramer 01
Bastiaantpoort_Luuk-Kramer 13
BastiaantpoortLuuk-Kramer 20
Bastiaantpoort_Luuk-Kramer 11
2023ZDSC7691
2023ZDSC7570
2023ZDSC7611

Het blok op de voormalige V&D locatie in Delft werd gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw: een commerciële plint met drie lagen huurwoningen. Het blok in het Zuidpoortgebied in de Delftse binnenstad is volledig omgeven door nieuwbouw, en is onderdeel van de Delftse historische grachten. Het ligt op de route van De Historische Delftse binnenstad richting het nieuwe winkelcentrum van het Zuidpoortgebied: het Bastiaansplein. Een plek die de overgang vormt tussen verschillende sferen: tussen oud en nieuw, tussen gracht en winkelcentrum en een overgang in schaal en functie, namelijk van kleinschalige grondgebonden verkaveling naar gestapelde hoogbouw.

Met een divers woonaanbod is aangesloten op de verschillende sferen en kwaliteiten rond het blok. Grotere appartementen met balkons – deels inpandig in loggia’s – aan de Gasthuislaan, kleinere units voor bijvoorbeeld young professionals aan de drukke en door omliggende gebouwen beschaduwde Bastiaanpoort. En riante hoekappartementen aan het zonnige Bastiaansplein. Ook de functies in de plint zijn geënt op de verschillende aspecten van de openbare ruimte.

Het blok presenteert zich als één bouwmassa van vier bouwlagen (drie woonlagen op een plint). Een van alle zijden herkenbaar element in de binnenstad. Het spanningsveld in schaal, sfeer, programma en karakter komt tot uiting in de schaal, maat, proportie en ritmering van de gevels. Het gebouw heeft een duidelijke hoofdstructuur in de gevel waarbinnen verschillende functies zijn uitgewerkt. Er zijn verschillende ritmes, afhankelijk van woningtype en schaal van de aangrenzende stedelijke ruimte. Inspiratiebron is de Delftse gracht. Kenmerken zijn een duidelijke opbouw, plint, opbouw en lijst, verticaliteit, contrast tussen baksteen en witwaarde door toepassing van andere materialen zoals natuursteen of beton.

De adviseur in dit project dat op basis van Engineering & Build werd uitgewerkt, was ProActief Vastgoed.

Download projectblad (PDF)