222 Hoekse woningen

Plaats Hoek van Holland
Opdrachtgever Estrade Wonen
Architect WBV Hoek van Holland
Bouwtijd 03/98 – 03/99
ph_207152_Waal_-_DSCF5081.bew_1.jpg
ph_270152_Waal_-_DSCF5084.bew_2.jpg
ph_207152_Waal_-_DSCF5081.bew_1.jpg
ph_270152_Waal_-_DSCF5084.bew_2.jpg

In minder dan 10 maanden kregen 222 Hoekse woningen een grondige opknapbeurt. Zo vlak langs de kust heeft een gebouw behoorlijk te lijden van het zoute milieu die na zo’n 40 jaar zijn sporen had nagelaten. Begonnen werd met een schilrenovatie. Dat wil zeggen: alle voegen van het gevelmetselwerk zijn vervangen, scheurvorming en losse stenen zijn gerepareerd en de gevels zijn vervolgens geïmpregneerd.

Vervolgens zijn alle houten gevelkozijnen vervangen, waarbij slechts de bestaande voordeuren zijn hergebruikt. Vanzelfsprekend is direct gekozen voor dubbele beglazing. Tot slot is van de schil de complete bitumineuze dakbedekking en alle boeiboorden vernieuwd, waarna de schilder het geheel opfriste.

Binnen in de woningen is asbest gesaneerd, dit betrof zowel de standleidingen als liggende leidingen in de kruipruimten. De houten begane grondvloeren zijn opgestijfd en enkele kruipruimten zijn opnieuw gevuld met zand. Keukens, meterkasten, tegelwerk in badkamer en toilet, alsmede de complete cv-installatie zijn in 75% van de woningen vernieuwd.

Omdat dit in bewoonde woningen moest plaatsvinden en de overlast beperkt diende te worden, is dit binnen drie werkweken in de woning geklaard. Voorafgaand aan de werkzaamheden is tijdens de zogenaamde warme opname, door uitvoerder en opzichter, duidelijk uiteengezet wat bewoners konden verwachten.

De impact op het welbevinden van de bewoners is beperkt gebleven door veelvuldig contact met de huurderbelangenvereniging en het wekelijkse inloopspreekuur voor bewoners.

Download projectblad (PDF)