Your browser does not support JavaScript

Vlietwijk is een klassiek voorbeeld van een wederopbouwwijk met veel openbaar groen en singels. De bouwblokken zijn in een 'open' verkaveling gerangschikt en worden omsloten door wegen. De wijk biedt voor elk wat wils. Groen, rust en ruimte zijn de kernwoorden van de nieuwbouw. Er is veel variatie in het aanbod huur- en koopwoningen voor woningzoekenden vanaf 18 jaar. Zo kan een ieder een eigen droomhuis vinden. De woningen zijn levensloopbestendig: als er behoefte is aan zorg, kan deze ook aan huis geboden worden.

Het totale plan bestaat uit meerdere fasen. Daarvan realiseerde Waal het woonblok met 23 sociale huurwoningen, voorzien van een gemeenschappelijke fietsenberging. In de architectuur is transparantie een thema dat werd uitgewerkt met een grote glazen gevel bij het trappenhuis. Ook zijn de galerij-borstweringen uitgevoerd in glas.

Het gebouw heeft een in het werk gestorte fundering op prefab palen. De constructie betreft wanden breedplaat met prefab galerij- en balkonplaten. Verder is gewerkt met HSB-binnenspouwbladen met gemetselde gevels. De binnenspouwbladen gingen direct mee in de ruwbouw, met als voordeel een snelle wind- en waterdichtheid tijdens de bouw. De kunststof kozijnen werden al in de fabriek in de HSB-elementen geplaatst. Dat vroeg om voorzichtigheid in de ruwbouwfase, maar beperkte tijd en stelwerk op de bouw. Dankzij doorlooptijdverkorting was het gebouw in 6 weken al op hoogte en werd een optimaal afbouwtraject gerealiseerd.

Vlietwijk

23 sociale huurappartementen
PlaatsVoorschoten
LocatieProf. Kamerlingh Onnesplantsoen
OpdrachtgeverWoonzorg Nederland
ArchitectVerheijen Van Rijswijk Knappers de Haan architecten
Bouwtijd02/15 - 12/15

Meer projecten