Your browser does not support JavaScript

De Houthaven in Amsterdam ondergaat een metamorfose. In vroegere tijden losten vrachtschepen uit heel Europa hier hun boomstammen. Nu wordt op verschillende plekken in het gebied gewerkt aan een woonwijk op 10 fietsminuten van het centrum. Een prachtige eilandenwijk. Nieuwe 'grachten' worden nog gegraven, eilanden ontstaan en nieuwe pieren worden gebouwd. In totaal komen in Houthaven 7 woongebieden: waterrijk, autoluw en met in totaal circa 2.000 woningen en ruim 70 woonboten.

De Houthaven wordt een kleinschalige stedelijke buurt met smalle straatjes, veel ruimte voor groen en water: autoluw en bootjesrijk. De woningen worden hooguit 4 tot 5 verdiepingen hoog, alleen op de nieuwe Pontsteiger komt een spectaculair appartementengebouw met circa 250 appartementen. Eerder realiseerde Waal hier 33+29 eengezinswoningen en een verdiepte parkeergarage. Het Waterdeel bestaat uit 58 nieuwbouwwoningen. Er is volop keuze voor als je iets groter, of juist net iets kleiner, of op een hoek wilt wonen. Door de vides en de split-levels zijn flexibele, verrassende indelingen mogelijk. Bij elke woning hebben de bewoners de mogelijkheid een aanlegsteiger te maken van 2,5 x 2,5 m., om bootjes aan te meren. Onder een gedeelte van de woningen komt een ondergrondse parkeervoorziening.

Waal is verantwoordelijk voor de engineering en uitvoering van dit plan. In samenwerking met de opdrachtgever en bouwpartners is het plan in bouwteam verder uitgewerkt.

Houthaven Waterdeel

58 eengezinswoningen
PlaatsAmsterdam
LocatieStettin Eiland
OpdrachtgeverBPD
Aaneemsom27.500.000
ArchitectRoy Gelders Architecten
Bouwtijd03/18 - 03/20

Meer projecten