Your browser does not support JavaScript

In vroegere tijden losten vrachtschepen uit heel Europa hun boomstammen in de Houthaven in Amsterdam. Nu wordt in het gebied gewerkt aan een woonwijk op 10 fietsminuten van het centrum. Een prachtige eilandenwijk. Nieuwe 'grachten' worden te zijner tijd gegraven, eilanden ontstaan en nieuwe pieren worden gebouwd. In totaal komen er zeven woongebieden: waterrijk, autoluw en met in totaal circa 2.000 woningen en ruim 70 woonboten.

De Houthaven is een kleinschalige stedelijke buurt met smalle straatjes, veel ruimte voor groen en water: autoluw en bootrijk. De woningen zijn hooguit 4 tot 5 verdiepingen hoog, alleen op de nieuwe Pontsteiger staat een spectaculair appartementengebouw met circa 250 appartementen. Waal realiseerde in twee fasen 33 en 29 eengezinswoningen van 3 tot 5 verdiepingen, in 5 verschillende types met verschillende beukmaten. Dankzij de vides en de split-levels waren flexibele, verrassende indelingen mogelijk. Onder de woningen is een ondergrondse parkeervoorziening gerealiseerd.

Waal verzorgde de engineering en uitvoering van dit plan. In samenwerking met de opdrachtgever en bouwpartners werd het plan in bouwteam verder uitgewerkt.

Houthaven Fase 1+2

33+29 woningen en een verdiepte parkeergarage
PlaatsAmsterdam
LocatieHouthaven
OpdrachtgeverVOF BB De Dijk (Ymere en BPD)
ArchitectRoy Gelders Architecten
Bouwtijd09/16 - 12/18

Meer projecten