Wonen aan de steiger in Amsterdam

7 december 2016

Op dinsdag 6 december jl. vond de officiële start van de bouw van de woningen aan de Houthaven in Amsterdam plaats. Harm Janssen, directeur van BPD regio Noord-West, feliciteerde alle kopers met deze mooie mijlpaal. Hij wenste alle betrokkenen een zeer voorspoedige bouw en sprak de verwachting uit dat eind 2017 de eerste woningen in Pier2 Houthaven opgeleverd zullen zijn. Ook stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester roemde de bouwplannen in Houthaven en wenste de toekomstige bewoners alvast veel woonplezier in dit nieuwe stuk stad aan het IJ.

Onder de aanwezigen waren ook veel kinderen. Dit bewijst des te meer dat de beoogde doelgroep, waaronder gezinnen met kinderen, graag willen wonen in Pier2 Houthaven. De kinderen, met kinderhelm, hielpen de stadsdeelvoorzitter vol enthousiasme met het startsein.

De woningen worden in opdracht van BPD gerealiseerd door Waal. De Houthaven in Amsterdam ondergaat een metamorfose. In vroegere tijden losten vrachtschepen uit heel Europa hier hun boomstammen. Nu wordt op verschillende plekken in het gebied gewerkt aan een woonwijk op 10 fietsminuten van het centrum. Een eilandenwijk. Nieuwe ‘grachten’ worden nog gegraven, eilanden ontstaan en nieuwe pieren worden gebouwd. In totaal komen in Houthaven 7 woongebieden: waterrijk, autoluw en met in totaal circa 2.000 woningen en ruim 70 woonboten.

De Houthaven wordt een kleinschalige stedelijke buurt met smalle straatjes, veel ruimte voor groen en water: autoluw en bootjesrijk. De woningen worden hooguit 4 tot 5 verdiepingen hoog, alleen op de nieuwe Pontsteiger komt een spectaculair appartementengebouw met circa 250 appartementen. Pier 2 bestaat in totaal uit 150 eengezinswoningen van 3 tot 5 verdiepingen en biedt op de kop ruimte aan een aantal nieuwe woonboten. Fase 1 van Pier 2 bestaat uit 33 nieuwbouwwoningen, in 5 types. Er is volop keuze voor als je iets groter, of juist net iets kleiner, of op een hoek wilt wonen. Door de vides en de split-levels zijn verrassende en flexibele indelingen mogelijk. Bij elke woning hebben de bewoners de mogelijkheid een aanlegsteiger te maken van 2,5 x 2,5 m., om bootjes aan te meren. Onder een gedeelte van Pier 2 komt een ondergrondse parkeervoorziening voor alle woningen.

Waal is verantwoordelijk voor de engineering en uitvoering van dit plan. In samenwerking met de opdrachtgever, adviseurs en bouwpartners is het plan in bouwteam verder uitgewerkt.

151119-Start-verkoop-Houthaven-2.jpg
161207-Start-Houthaven-1.JPG
161207-Start-Houthaven-3.JPG
151119-Start-verkoop-Houthaven-2.jpg
161207-Start-Houthaven-1.JPG
161207-Start-Houthaven-3.JPG