Wolk van een gebouw voor studenten Utrecht

28 september 2015

Binnenkort wordt het nieuwe studentencomplex Johanna feestelijk geopend. In minder dan twee jaar tijd bouwde Waal dit prachtige woongebouw in opdracht van SSH. In oktober zijn alle 655 kamers en woningen in het studentencomplex geheel bewoond en wonen er in totaal maar liefst 2600 studenten in Utrecht Science Park.

Architectenbureau Onix ontwierp de ‘student cloud’. Het gebouw verkent de eigenschappen van een wolk en telt 19 verdiepingen. De hoofdvorm verrast en past zich aan de directe omgeving aan. Licht, lucht, uitzicht en stedenbouwkundige randvoorwaarden vormen de wolk. De route door het gebouw wordt amorf gevormd. De verkeersruimte wordt soms extra verlicht door een aangrenzende collectieve keuken. Op strategische plekken grenzen de entrees naar de liften aan de gevels, waardoor ook de verkeersruimte als een wolk een beweeglijke ruimte wordt. Op sommige plekken wordt een kleine vide/verbinding met een andere verdieping gemaakt en kunnen er extra verbindingen ontstaan.

Het complex ‘Johanna’ omvat 655 studenteneenheden en heeft kamers van 17 m2 (onzelfstandige eenheden) en studio’s van 24 m2 (zelfstandige eenheden). In de plint is ruimte voor faciliteiten voor de bewoners, zoals een wasserette. De daken bieden ruimte voor ontmoeting en groen. De onderste daken bevatten tuinen en buitenruimtes voor de studenten.

De onderkant van de wolk, de voorgevel aan de Bisschopssteeg, is open van karakter en biedt inzicht in daar waar water stroomt. De wasruimte en koffiecorner aan weerskanten van de hoofdentree zijn goed zichtbaar vanaf de openbare ruimte. De hoofdentree geeft ook zicht op het hoger gelegen terras aan de achterzijde van het gebouw. Het gebouw heeft een totaal bruto vloeroppervlak van ca. 25.000 m2.

In dit filmpje ziet u hoe dit bijzondere gebouw tot stand is gekomen.

150928-Johanna-1.jpg
150928-Johanna-2.JPG
150928-Johanna-3.JPG
150928-Johanna-1.jpg
150928-Johanna-2.JPG
150928-Johanna-3.JPG