Waal projectleider Arian Kleijn: Van aanbesteding tot afronding

11 maart 2025

Arian Kleijn werkt bijna 20 jaar bij Waal. Hij deed al veel bouwprojecten maar Tuindershof is een lange termijn ervaring geweest en uitgegroeid tot een prachtig resultaat. Met innovaties en nieuwe materialen is er een unieke woonwijk neergezet, die nu bijna afgerond is.

Hoe heb je het ervaren om diverse fases achter elkaar te bouwen?
“Erg leuk. Vanaf de aanbesteding in 2020, net voor de bouwvak, ben ik al betrokken bij het werk. Door de strakke ‘bouwrijp-planning’ moest ik een paar dagen doorwerken in de bouwvak en toen realiseerde ik me niet dat ik 4 en een half jaar later nog steeds in de wijk Tuindershof bezig zou zijn.

 

Doordat we steeds een vervolgfase hadden als nieuw project op zich – met iedere keer weer de eigen uitdagingen – was ik op dat moment niet zo bezig met het feit dat we een volledige woonwijk aan het realiseren zijn. Nu het einde in zicht komt – en ik regelmatig een rondje tussen de opgeleverde woningen door heb gelopen – zie ik pas wat we allemaal hebben neergezet de afgelopen jaren. Het is een mooi plaatje geworden.”

Heb je specifieke bouwsystemen toegepast?
Arian vertelt enthousiast over de gebruikte bouwsystemen: “Alle rijwoningen hebben we gebouwd in ons prefab betonnen casco. De wanden zijn voornamelijk gemaakt van prefabbeton met vloeren uit kanaalplaat en bij een aantal types zijn de wanden van kalkzandsteen in combinatie met breedplaatvloeren. Dit laatste bouwsysteem geeft meer vrijheid in differentiatie en biedt bij de luxere woningen daardoor meer mogelijkheden tot wijzigingen.

De meeste woningen zijn gefundeerd op een onderheide in het werk gestorte betonnen funderingen de laatste woningen hebben een aangepaste funderingsvorm, de zogenaamde ‘T-balken’. Deze balken bestaan uit minder beton, mede door de vorm, maar hebben wel dezelfde functionaliteit. Minder materiaal is duurzamer.”

Zijn er bouw-innovaties toegepast?
Hierover hoeft Arian niet lang na te denken. “De metselrobot van Monumental. We zien een tekort aan ‘handjes’ ontstaan en ook voor het ambacht van de metselaar. Zij hebben een robot ontwikkeld die het metselwerk op de bouwplaats kan verrichten.

Om hier zelf meer over te leren én deze leverancier de kans te geven om in het werk op de bouwplaats te ‘oefenen’, hebben we bij de totaal 50 woningen van De Erven gebruikgemaakt van de metselrobot. De robot kreeg veel bekijks en er werd wisselend op gereageerd. Maar wij zijn ervan overtuigd dat we dit soort hulpmiddelen in de toekomst nodig zullen hebben.”

Welke onderscheidende materialen heb je voor het eerst gebruikt?
“Rieten dak bekleding,” zegt Arian. “Voor zover wij weten, hebben wij voor het werk van De Erven voor het eerst in de geschiedenis van Waal dit toegepast. Omdat dit onderdeel zo beeldbepalend zou zijn binnen het plan, was het selecteren van de rietdekker een van de eerste acties binnen de voorbereiding en inkoop van het project. Ook alle aanverwante onderdelen en onderaannemers hebben we vroegtijdig ingekocht en we hebben met elkaar diverse CE-sessies (Concurrent Engineering) gehouden om de rieten dakkappen tot een succes te maken. Als je in de werkvoorbereiding vroegtijdig aandacht hebt voor de details, dan is dit allemaal niet zo spannend. Maar kom je hier te laat achter, dan ben je op de spreekwoordelijke ‘slopershoogte’.”

Hoe is het opleverniveau van alle woningen?
Arian vertelt tevreden: “Gemiddeld gezien voldoen we tot op heden aan de door Waal zelf opgestelde oplevernorm van maximaal 5 opleverpunten per koopwoning en maximaal 2 opleverpunten per huurwoning. Ons streven is altijd om die opleverpunten zo snel mogelijk op te lossen. Met name de kopers van de duurdere woningen vragen meer aandacht en zijn kritischer en ook hun woningen omvatten veel meer details. Mijn uitdaging was om ook hier maximale klanttevredenheid te bereiken en naar mijn gevoel is dit zeker gelukt!”