Voortvarend naar top Jacob Kliniek

5 mei 2014

Op donderdag 1 mei jl. werd ‘het hoogste punt’ van de nieuwbouw van revalidatiehotel Sint Jacob in Haarlem bereikt. Met veel enthousiasme wordt het gebouw gerealiseerd. Het proces verloopt dan ook voorspoedig.

De Jacob Kliniek telt vijf bouwlagen en is gespecialiseerd in ouderenrevalidatie, conditieopbouw en algemene herstelzorg na een ziekenhuisopname voor bijvoorbeeld een beroerte, gebroken heup of longontsteking.

Programma
Op de begane grond komt naast een grote revalidatiezaal, winkel, apotheek en foyer ook een restaurant met Groot Keuken en een groot zonnig terras. Op de eerste verdieping komen vier lounges, elk met een andere sfeer. Ook komen er tientallen spreek- en behandelkamers voor individuele behandeling en zijn hier diverse kantoor- ,vergader en presentatie ruimtes aanwezig voor personeel. Daarboven zijn drie verdiepingen met elk dertig ruime privé- (slaap)kamers. De slaapkamers krijgen allemaal een eigen luxe badkamer en raamvensters met glas tot op de grond, zodat ook mensen die bedlegerig zijn naar buiten kunnen kijken. Er is veel daglicht op elke verdieping en er komen zonnige, beschutte balkons. De afwerking is van hoge kwaliteit met veel duurzaam hout. Daarmee lijkt het niet op een doorsnee revalidatiekliniek. Op een centrale plek komt een bijzonder trappenhuis die patiënten motiveert weer te leren traplopen. Aansluitend hierop wordt een binnenplaats gerealiseerd die de mogelijkheid biedt om lichamelijk herstel op diverse ondergronden/bestratingen te trainen.

Techniek en planning
Projectvoorbereider Steven Warrens van Waal: "In eerste instantie lijkt het een eenvoudig rechthoekig gebouw, maar schijn bedriegt. Door de diversiteit van zowel de ontwerpuitgangspunten als de technische uitwerkingen is geen enkel prefab betonnen element hetzelfde. We praten hier over 1435 stuks betonelementen. Voor de voorbereiding betekent dit dat veel engineeringaspecten (denk hierbij aan dak- en gevelvoorzieningen, maar ook aan voorzieningen voor de afbouw) die direct relatie hebben met het prefab casco naar voren gehaald moeten worden, en dus meer partijen vroegtijdig meedoen met de engineering. Uiteindelijk geeft dit gezien de omvang en tijdsplanning veel spanning en uitdaging om tot een gezamenlijk product te komen. Daarnaast zijn de prefab betonnen binnenspouwbladen schoonwerk beton veelal onafgewerkt. Niet alleen qua engineering, maar ook tijdens de productie en montage op de bouw dient hieraan veel aandacht gegeven te worden. Naast de moeilijkheidsgraad is de tijdsplanning een kritische factor.

Trots
Kortom: een uitdagend project in zowel engineering als uitvoering. Des te trotser kunnen wij als Waal en alle direct betrokkenen dan ook zijn, dat wij het hoogste punt en andere mijlpalen zonder bouwfouten en binnen de tijdsplanning hebben behaald! Maar we zijn er nog lang niet. De gevelsluiting en de gehele afbouw zullen nog dit jaar gerealiseerd worden. Maar vol vertrouwen gaan we met elkaar op dezelfde voet door!"

Klik hier voor de webcam die de bouw van de kliniek toont: http://www.jacobkliniek.nl/

140501-Hoogstepunt-Sint-Jacob-4.JPG
140501-Hoogstepunt-Sint-Jacob-3.jpg
140501-Hoogstepunt-Sint-Jacob-1.jpg
140501-Hoogstepunt-Sint-Jacob-2.jpg
140501-Hoogstepunt-Sint-Jacob-4.JPG
140501-Hoogstepunt-Sint-Jacob-3.jpg
140501-Hoogstepunt-Sint-Jacob-1.jpg
140501-Hoogstepunt-Sint-Jacob-2.jpg