Villa Vonk op shortlist Rotterdam Architectuurprijs

7 november 2014

Het project Villa Vonk – ook bekend als MFA Oudeland – staat op de shortlist voor de Rotterdam Architectuurprijs 2014. Het project werd in opdracht van Woonbron ontworpen door VenhoevenCS en gerealiseerd door Waal.

De Rotterdam Architectuurprijs is een onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam, georganiseerd door AIR, het architectuurcentrum van Rotterdam. De prijs bestaat uit een juryprijs en een publieksprijs en volgt een thematische cyclus van drie jaar waarin de prijs achtereenvolgens gewijd is aan de thema’s transformatie, utiliteitsbouw en woningbouw.

Villa Vonk, een brede school met twee basisscholen en kinderopvang, ligt in een multiculturele wijk van Hoogvliet. De maatschappelijke functies in het gebouw, zoals sportzaal, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, jeugdcentrum en welzijnsvoorzieningen, worden gedeeld door de scholen en de buurt. Het gebouw is ontworpen als een aantrekkelijke ontmoetingsruimte in de vorm van een villa in het groen. De toepassing van tegels en kleurvlakken in gevel en interieur speelt in op de culturele diversiteit van de buurtbewoners en geeft het gebouw een verrassende en uitnodigende uitstraling. Er is een royaal plein voor school- en buurtactiviteiten. De grote trap aan de kop van het gebouw kan worden gebruikt als tribune, waarmee het plein transformeert tot theater.

De Rotterdam Architectuurprijs is een prijs voor het team van opdrachtgever, bouwer en architect die het project samen realiseren. Voor elke editie wordt uit het complete aanbod van projecten een shortlist geselecteerd van de ca. 25 grootste kanshebbers. Daaruit kiest zowel de vakjury als het brede publiek een winnaar.

De Rotterdam Architectuurprijs is een initiatief van de gemeente Rotterdam en komt voort uit de architectuurnota Architectuur en Rotterdam. Architectuur als drijvende kracht voor de ontwikkeling van de stad (Rotterdam, 2010). De gemeente Rotterdam neemt daarin krachtig stelling voor architectuur met als doel: meer identiteit voor Rotterdam door aandacht voor de samenhang in het stedelijk weefsel en de levendigheid van de stad.

Stem hier op het project Villa Vonk.

141107-Villa-Vonk-op-shortlist-3.jpg
141107-Villa-Vonk-op-shortlist-2.jpg
141107-Villa-Vonk-op-shortlist-1.jpg
141107-Villa-Vonk-op-shortlist-3.jpg
141107-Villa-Vonk-op-shortlist-2.jpg
141107-Villa-Vonk-op-shortlist-1.jpg