Studenten blij: nieuw wooncomplex in Leiden

15 oktober 2021

Op woensdag 13/10 vond de feestelijke start van de bouw plaats van het nieuwe studentencomplex aan het Kolffpad in Leiden.

In de groene, parkachtige campusomgeving van het Bio Science Park verrijst een gebouw met 289 zelfstandige studentenwoningen op een locatie van de Universiteit Leiden. Het gebouw wordt – in aansluiting op de rest van het gebied – vanuit natuurinclusief oogpunt gebouwd. Dat betekent vooral toepassingen voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. Zo wordt het pand voorzien van groene gevels en een groendak, dat voor buffering van regenwater, luchtzuivering, koeling van de omgevingstemperatuur en biodiversiteit zorgt. Het groendak krijgt insectenhotels en in de gevels komen nestkasten voor vogels en vleermuizen. Verdere duurzaamheidsmaatregelen zijn: hoge isolatiewaarden, energiezuinige ventilatie, zonnepanelen en aansluiting op het stadsverwarmingsnetwerk (gasvrij).

Betaalbaar
Ruim 85% van de woningen heeft na aftrek van huurtoeslag een huur tussen €320 en €360. De overige (grotere) woningen hebben – na aftrek van huurtoeslag – een huur van €375.

Gemeenschappelijke ruimten met input van studenten
Drie mooi ingerichte gemeenschappelijke ruimtes, waaronder een studiecafé en een game & playroom, bieden veel mogelijkheden voor studeren en ontspannen. Ze worden ingericht met input van studenten die in workshops konden aangeven wat ze belangrijk vinden: vooral geschikte ruimte om te studeren in combinatie met veel inventaris voor spelletjes, goed verplaatsbare meubels en goede koffie.

Ontwerp en bouw
Het plan voor het Kolffpad is ontworpen door Klunder Architecten uit Rotterdam. De bouw wordt uitgevoerd door Waal wordt naar verwachting medio 2023 afgerond.

Heleen de Vreese, voorzitter College van Bestuur Stichting DUWO opende de feestelijke bijeenkomst. Daarna volgde een toespraak van Fleur Spijker (wethouder Duurzame verstedelijking, Ruimte & Wonen Gemeente Leiden) en van Michiel Leenders (directeur vastgoed Universiteit van Leiden). Op de bouwplaats werd de officiële handeling verricht en aansluitend werd met elkaar geproost op een voorspoedige bouw.

211019 Kolffpad feestje 1
Schilperoortpark Kolffpad
210925 Schilperoortpark 2
210925 Schilperoortpark 3
210925 Schilperoortpark 4
211019 Kolffpad feestje 1
Schilperoortpark Kolffpad
210925 Schilperoortpark 2
210925 Schilperoortpark 3
210925 Schilperoortpark 4