Realisatie zorggebouw De Open Waard Oud-Beijerland gestart

28 oktober 2016

Op donderdag 27 oktober jl. vond de officiële starthandeling plaats ter gelegenheid van de bouw van De Open Waard te Oud-Beijerland. Nadat samen met de bewoners van Alerimus en een aantal ‘levende beelden’ diverse palen waren geslagen, werden speeches gehouden door wethouder Van Leenen, Ben Pluimer (HW Wonen), Trix van Os (Alerimus) en Jeremy Mans (Groepscare).

HW Wonen staat voor ‘samen wonen meer waard’. Waal creëert graag waarde voor de opdrachtgever en eindgebruiker. John de Geus (adjunct directeur Waal) sprak zijn waardering uit voor de samenwerking tussen HW Wonen en Waal. De ontwikkeling van zo’n mooi gebouw in de sociale huursector in de huidige tijd is een compliment waard! Hij benadrukte dat de visie en missie van Alerimus en Waal veel overeenkomsten kennen: begrippen als aandacht, samenwerking, verbinding en tevredenheid zijn voor beide partijen belangrijk.

HW Wonen, Alerimus en Gemeente Oud-Beijerland werken samen aan de ontwikkeling van een nieuwe Open Waard: een moderne en kwalitatieve woonservicezone met diverse voorzieningen. Dit wordt het kloppende hart van Zoomwijck. Een plek waar jong en oud, gezond en hulpbehoevend, zich meteen thuis voelt en waar iedereen welkom is. Het gebied heeft een woon- en een zorggebouw met in het midden een levendig plein. Daarin zijn 50 seniorenappartementen en 63 zorgappartementen opgenomen. Winkels en horeca bevinden zich op de begane grond. Op de daken komen groene daktuinen. Een deel van het woongebouw heeft een hoogteaccent. De nieuwe Open Waard is een opvallende en vooral eigentijdse verschijning.

In het zorggebouw komen woningen voor cliënten van Alerimus. Vanaf het centrale ontmoetingsplein kan men rechtstreeks het gezondheidscentrum van Groepscare binnenwandelen. Daarin zijn o.a. huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek gevestigd. Er bevindt zich ook een grand café met mogelijkheden tot het creëren van aparte ruimtes waarvan de hele wijk gebruik kan maken.

Het ontwerp bestaat enerzijds uit een gebogen volume dat de bocht van de naastliggende laan begeleidt. Dit volume heeft een hoogteaccent ter plaatse van een tegenoverliggende waterplas, zodat men vanuit de woning een mooi uitzicht heeft. Anderzijds is er een multifunctioneel compact volume waarbij goede oriëntatie en bezonning, beleving van groene patio’s, korte looplijnen en goede logistiek een rol spelen. Tussen de bouwvolumes bevindt zich een plein dat goed zichtbaar is vanuit de laan en ruimtelijk verbonden is met de plas.

Het gebouw wordt gerealiseerd door Waal en naar verwachting begin 2018 opgeleverd.

161028-Start-Open-Waard-1.JPG
161028-Start-Open-Waard-2.JPG
161028-Start-Open-Waard-3.jpg
161028-Start-Open-Waard-1.JPG
161028-Start-Open-Waard-2.JPG
161028-Start-Open-Waard-3.jpg