Parkpaviljoen MFA Keijzershof haalt de natuur binnen

11 november 2013

Het staat met zijn voeten in het park en is zo natuurlijk mogelijk gebouwd: scholencomplex ‘Het Nest’ in de Pijnackerse wijk Keijzershof. Op zaterdag 9 november jl. werd de MFA officieel geopend. Drie scholen, een kinderopvangorganisatie en een sportvereniging maken er gebruik van.

Nog vóór het uitbreken van de crisis werd gestart met de plannen voor de bouw. Omdat vervolgens de uitbreiding van de woonwijk Keijzershof stil kwam te liggen, moest rekening gehouden worden met minder aanwas van kinderen. Tegelijkertijd besloot de Gemeente dat handbalvereniging Oliveo niet in het oude pand kon blijven en zo ontstond het idee van dubbel ruimtegebruik van de sporthal. De kantine is tevens te verhuren aan wijkbewoners en -organisaties. Daarnaast werd de basisschool voor speciaal onderwijs verplaatst van Zoetermeer naar Pijnacker en kon ook deze in het plan worden opgenomen.

De tribunetrap is de ontmoetingsplek tijdens de pauze en wordt gebruikt tijdens gemeenschappelijke activiteiten zoals het Sinterklaasfeest. De twee speellokalen ernaast zijn met schuifwanden bij de hal te betrekken. De klaslokalen liggen aan leerpleinen en meanderende gangen waar kinderen zelfstandig kunnen werken. Naar buiten hebben de lokalen schuifpuien naar de gaanderijen, naar de zitrand rond het gebouw en ook naar een dakterras. Als in een openluchtschool kunnen kinderen hierdoor ook buiten leren. Andersom loopt het park via hofjes de school in. De kleine kinderen hebben zo een besloten ingang, de groten komen via het entreeplein binnen. De gaanderijen zijn karakteristiek voor het gebouw en vormen tegelijk de natuurlijke zonwering.

Het gebouw heeft duurzame warmte- en koudeopslag uit de bodem. In de zomer wordt de vloer gekoeld, in de winter warmt hij op. Via buizen in het dak van de sporthal wordt bij hoge temperaturen water opgewarmd. Daarmee kan na het sporten gedoucht worden. Het luchtventilatiesysteem maakt gebruik van (eventueel natuurlijk opgewarmde) buitenlucht. De lucht wordt via de plafonds de lokalen ingeleid. In de winter kunnen die met warm waterspiralen worden verwarmd. Het tocht dus nooit! Het gebouw haalt met dit alles energielabel A en een GPR-score voor duurzaamheid van gemiddeld 8,2.

Onderwijswethouder José van Egmond: "MFA Keijzershof is hét voorbeeld van het moderne denken over accommodaties en het samen optrekken van allerlei partijen." Projectmanager Giorgi van de Gemeente sluit zich hierbij aan:"Ik ben best een soort van trots op de samenwerking."

De MFA is voor de Gemeente Pijnacker-Nootdorp gerealiseerd door Waal. Het gebouw is ontworpen door Studio Keijzershof, een samenwerkingsverband tussen No Label en Studio Leon Thier.

131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-1.jpg
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-2.jpg
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-3.jpg
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-4.jpg
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-5.jpg
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-6.JPG
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-1.jpg
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-2.jpg
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-3.jpg
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-4.jpg
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-5.jpg
131111-Parkpaviljoen-MFA-Keijzershof-6.JPG