Nieuw zorghotel Stichting Sint Jacob Haarlem opgeleverd

17 maart 2015

Het nieuwe zorghotel van de Stichting Sint Jacob in Haarlem is opgeleverd! De kliniek is gespecialiseerd in ouderenrevalidatie, conditieopbouw en algemene herstelzorg na een ziekenhuisopname voor bijvoorbeeld een beroerte, gebroken heup of longontsteking. Het gebouw staat langs de Schipholweg aan de Entree van Haarlem en telt vijf bouwlagen. Met groot enthousiasme werd de zorgkliniek gerealiseerd door Waal. En met resultaat: zowel opdrachtgever Ymere als gebruiker Sint Jacob zijn trots op het nieuwe gebouw.

Het proces
Begin februari 2014 werd gestart met de opbouw van het gebouw. Dat gebeurde met prefab betonnen elementen waarbij gelijktijdig de aluminium raamelementen, beglaasd en voorzien van een beschermfolie werden geplaatst. Zo waren de klimatologische omstandigheden al snel geschikt om met de ruwe afbouw en vervolgens de fijne afbouw te starten.

Het gevelmetselwerk werd volledig uitgevoerd met behulp van hefsteigers. Dat werkte prettig voor de metselaars met als resultaat een hoge kwaliteit van het gevelmetselwerk. Het vele afbouwtimmerwerk werd in het werk gerealiseerd.

Tientallen leveranciers en bouwpartners leverden hun bijdrage aan het zorghotel waarin vele hoogwaardige materialen en veel verschillende details zijn verwerkt. Het lean bouwen bleek ook in dit project onmisbaar. Het gebouw werd dan ook binnen de gestelde bouwtijd gerealiseerd.

Het gebouw
Op de begane grond bevindt zich naast een grote revalidatiezaal ook een foyer en een restaurant met zonnig terras. Op de eerste verdieping bevinden zich vier lounges, elk met een andere sfeer. Ook is er een aantal spreekkamers voor individuele behandeling. Daarboven zijn drie verdiepingen met elk dertig slaapkamers. Er is veel daglicht op elke verdieping en er zijn zonnige, beschutte balkons. De slaapkamers hebben allemaal eigen sanitair en vensters met glas tot op de grond, zodat ook mensen die bedlegerig zijn naar buiten kunnen kijken.

Het is een overzichtelijk gebouw met veel daglicht. De afwerking is van hoge kwaliteit met veel hout. Daarmee lijkt het niet op een doorsnee revalidatiekliniek. Op een centrale plek is een mooie oefentrap gemaakt die patiënten motiveert weer te leren traplopen.

150317-Jacobkliniek-opgeleverd-3.JPG
150317-Jacobkliniek-opgeleverd-2.JPG
150317-Jacobkliniek-opgeleverd-1.JPG
150317-Jacobkliniek-opgeleverd-3.JPG
150317-Jacobkliniek-opgeleverd-2.JPG
150317-Jacobkliniek-opgeleverd-1.JPG