Leerlingen timmeren goten voor woningen Nieuwe-Tonge

25 november 2015

Nieuwe Tonge – Dat is het mooie van werken in de bouw: je werkt aan iets concreets. Als je er later langsrijdt, kun je zeggen: Daar heb ik mijn steentje aan bijgedragen. Soms letterlijk. Jeroen Gobert en Dylan Blom kunnen straks in Nieuwe-Tonge zeggen: “kijk, die dakgoten hebben wij gemaakt.”

Jeroen en Dylan zijn na het vmbo (basis) naar Bouwmensen gegaan. Vroeger stond Bouwmensen bekend als SSPB (Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw). “Wij zijn een bouwopleiding en leiden jong talent op tot metselaars en timmerlieden”, zegt Bas Melaard, locatiemanager van Bouwmensen Zuid-West, regio Middelharnis. “Ze werken vier dagen in de week en komen één dag naar school. Het Albeda College verzorgt de theorielessen. Momenteel hebben we circa dertig leerlingen.”

Prefab
Op school, de voormalige ‘Tech’ aan de Schoolstraat in Middelharnis, is een werkplaats, waar Jeroen en Dylan druk bezig zijn met het timmeren van prefab goten. Kant-en-klaar, alleen het zinkwerk hoeft er nog maar in. De goten – gootrekken eigenlijk – zijn bestemd voor de nieuwbouw in Nieuwe-Tonge. Op de bouwplaats worden ze gemonteerd.

In Nieuwe-Tonge bouwt Waal in totaal 41 nieuwe woningen. Dit in opdracht van Woongoed Goeree-Overflakkee. Het gaat om sociale huurwoningen in verschillende typen. Waal bouwt in drie fases. De eerste fase, die nu aan de gang is, bevat 18 woningen. De oplevering is naar verwachting in februari 2016.

Teamleider John de Geus en uitvoerder Marcel Don, beiden van Waal, zijn blij met de inzet van de twee Bouwmensen-leerlingen. Toen Bas Melaard het bouwbedrijf benaderde, waren ze direct geïnteresseerd. De Geus: “Wij werken regelmatig met leerlingen bouwplaats. Bij het bouwproject in Nieuwe-Tonge zijn het leerlingen die de gootrekken maken. Prachtig dat hun werkstukken echt worden gebruikt in de bouw. Wat mij betreft mogen ze de gootrekken ook komen monteren. Zo koppelen we jong talent aan de praktijk van de bouw. Wij hebben vakmanschap nodig. Daarom zijn opleidingen als deze zo belangrijk.” Uitvoerder Don, die minimaal één keer per week contact heeft met Bouwmensen: “Het is belangrijk om te investeren in de toekomst.”

Veelal produceert de werkplaats van Bouwmensen werkstukken – kozijnen en ander timmerwerk -die niet worden gebruikt. “Nu draaien we echt productie”, zegt locatiemanager Melaard. “Met een tijdsplanning. Daar leren ze dan ook meteen mee om te gaan. In het verleden hebben we hier trouwens ook een travaille voor Dirksland gemaakt en een weeghuisje voor Stad aan ’t Haringvliet.”

Breed gedragen
Op de bouwplaats in Nieuwe-Tonge vordert het werk gestaag. Marcel Don: “Het wordt breed gedragen in het dorp. Veel mensen komen kijken en spreken ons aan. Ze komen ook gerust met koeken of snacks langs. Of een hele taart. Heel leuk. Natuurlijk vertellen we dan ook het verhaal van de goten…”

In de toekomst, als de 41 nieuwe woningen in Nieuwe-Tonge zijn opgeleverd en worden bewoond door huurders van Woongoed Goeree-Overflakkee, kan het zomaar gebeuren: Jeroen of Dylan rijdt erlangs en zegt: kijk, hier is mijn carrière ooit begonnen. Dat is het mooie van werken in de bouw: je kunt het resultaat van je werk laten zien.

(Bron: Eilandennieuws.nl)

151125-Leerlingen-timmeren-goten-2.JPG
151125-Leerlingen-timmeren-goten-1.jpg
151125-Leerlingen-timmeren-goten-2.JPG
151125-Leerlingen-timmeren-goten-1.jpg