HBO studenten leren werken in BIM

15 november 2016

Hogeschool Rotterdam timmert flink aan de weg op het gebied van BIM-onderwijs op het HBO. Nieuwe studenten worden niet of nauwelijks meer opgeleid in 2D AutoCAD, maar worden direct wegwijs gemaakt in pakketten als Revit en ArchiCAD. Zo zetten zij de eerste stappen richting het werken in BIM.

In het vierde leerjaar worden de studenten, die bijna klaar zijn voor de praktijk, voor hun afstuderen middels een minor gekoppeld aan de praktijk. Op maandag 14 november jl. ontving Waal ruim 30 studenten Bouwkunde op het kantoor in Vlaardingen om de aftrap te verzorgen voor het BIM gedeelte van de minor “Uitvoerend bouwbedrijf”.

Studenten die straks willen gaan werken bij bouwbedrijven, krijgen in deze minor te maken met BIM bij de aannemer. Bij Waal kregen ze te zien hoe hedendaagse aannemers werken met 3D modellen. De studenten leerden hoe zij hiermee te maken zullen krijgen in een rol als werkvoorbereider, projectleider of kostendeskundige van de toekomst. Het komende kwartaal staat voor de studenten in het teken van samen modelleren, clashen en 5D calculeren. Voor het eerst wordt op de Hogeschool extra aandacht geschonken aan het calculeren met VICO Office.

Joris van der Velden, Michel Keller en Joris Raaijmaakers van Waal hebben de studenten geïnspireerd, uitgedaagd en praktische handvatten gegeven voor hoe zij het komende kwartaal kunnen aanpakken en waar ze op moeten letten om tot een succesvol BIM te komen. Waal begeleidt de groep samen met de docenten van Hogeschool Rotterdam bij het modelleren, clashen en calculeren. Michel Keller neemt de studenten mee in de werkmethode die Waal heeft ontwikkeld in dit vernieuwende kostenmanagementpakket.

161115-HBO-studenten-3.JPG
161115-HBO-studenten-2.JPG
161115-HBO-studenten-1.JPG
161115-HBO-studenten-3.JPG
161115-HBO-studenten-2.JPG
161115-HBO-studenten-1.JPG