Eerste paal De nieuwe Vliet en Sluis14 geslagen

17 december 2019

Op 12 december 2019 heeft wethouder Sjoerd Kuiper van de gemeente Maassluis de feestelijke eerste paal van ‘De nieuwe Vliet’ aan de PC Hooftlaan en het naastgelegen ‘Sluis14’ aan de Rhijnvis Feithstraat geslagen. In De nieuwe Vliet realiseert Maasdelta Groep 64 huurappartementen voor senioren en een ontmoetingsruimte. Sluis14 is een project van Waal met 14 moderne duurzame koopwoningen voor gezinnen.

De feestelijke start bouw werd samen met de huurders en kopers gevierd. Met een druk op de knop, schoten wethouder Sjoerd Kuiper van de gemeente Maassluis, een huurder en een koper, bestuurder René de Groot van Maasdelta Groep en directeur Corné Bok van Waal confetti de lucht in. Vervolgens nam de wethouder plaats in de heistelling om de officiële eerste paal te slaan. De middag werd voortgezet in de recreatiezaal van het huidige seniorencomplex De Vliet, met toespraken en een hapje en drankje. Wethouder Sjoerd Kuiper: ,,We zijn trots op de bouw van de Nieuwe Vliet, die precies past bij onze ambitie om meer betaalbare en duurzame woningen te bouwen in Maassluis. Omdat iedereen zeker moet zijn van een goede woning, passend bij levensfase en budget. Deze seniorenwoningen, in het centrum van de stad, zijn extra belangrijk omdat ouderen steeds langer zelfstandig wonen. De toevoeging van een recreatiezaal aan het complex bevordert de sociale cohesie in Maassluis. Een aantal verbeteringen op het plan zijn nadrukkelijk vanuit de bewoners en de raad tot stand gekomen, dat is echt samen bouwen aan Maassluis.” De huurders en kopers verheugen zich op hun nieuwe woning.

De nieuwe Vliet
De nieuwe Vliet bestaat uit 64 huurappartementen, die geschikt zijn voor bewoners van het huidige seniorencomplex De Vliet. Dit complex wordt op termijn gesloopt. Op de begane grond komt ook een ontmoetingsruimte. De nieuwe ontmoetingsruimte biedt mogelijkheden voor vele activiteiten en ontmoetingen. Het nieuwbouwplan is in goed overleg met Bewonerscommissie De Vliet en gebruikers van het huidige ontmoetingscentrum ontwikkeld.

De nieuwe Vliet krijgt twee entrees, aan de PC Hooftlaan en de G.A. Brederolaan. De meeste appartementen hebben drie kamers, ook zijn er enkele tweekamerwoningen. De appartementen op de verdiepingen zijn gelegen aan beschutte galerijen. Op de begane grond heeft men een eigen tuintje. Bewoners kunnen de ontmoetingsruimte binnendoor via de galerij bereiken. Het gebouw wordt zonder gasaansluitingen uitgevoerd en van diverse energiezuinige maatregelen voorzien, zoals een warmtepomp (WKO-installatie) en warmteterugwinning. De woningen krijgen vloerverwarming en zijn goed geïsoleerd.

Sluis14
Aan de Rhijnvis Feithstraat realiseert Waal 14 koopwoningen voor gezinnen. De woningen zijn energiezuinig en volledig gasloos, dankzij een bodemwarmtepomp en zonnepanelen op het dak. De vloerverwarming zorgt voor comfortabele warmte in huis. Alle woningen hebben vier kamers, een vrij indeelbare ruimte op de tweede verdieping en een tuin van ruim 9 meter. De hoekwoningen zijn voorzien van een stoere dwarskap. De accenten in het metselwerk geven het woonblok een speels karakter. Alle woningen zijn inmiddels verkocht.

Planning bouw
De heiwerkzaamheden duren ongeveer vier weken. In de bodem werden eerder al voorzieningen voor de warmtepompen aangebracht. Na het heien, start Waal met het plaatsen van de fundering en de verdere opbouw. De nieuwe woningen worden naar verwachting eind 2020/begin 2021 aan de bewoners opgeleverd. De werkzaamheden worden afgesloten met de aanleg van een parkeerterrein, tussen de twee bouwblokken in. Dit parkeerterrein is te bereiken via de Rhijnvis Feithstraat.

191217-De-nieuwe-Vliet-en-Sluis-1.jpg
191217-De-nieuwe-Vliet-en-Sluis-2.jpg
191217-De-nieuwe-Vliet-en-Sluis-3.jpg
191217-De-nieuwe-Vliet-en-Sluis-1.jpg
191217-De-nieuwe-Vliet-en-Sluis-2.jpg
191217-De-nieuwe-Vliet-en-Sluis-3.jpg