Een dorpse droom met een duurzame toekomst: Bas Waterdrinker vertelt

11 maart 2025

Bas Waterdrinker, ontwikkelaar bij BPD, deelt hoe ‘De Erven’ is getransformeerd tot een eigentijdse wijk met een vertrouwde, dorpse sfeer. Geïnspireerd door de charme van Pijnacker, is een harmonieus geheel van duurzame en elegante woningen ontstaan. Hoe werd deze visie werkelijkheid?

Wat waren de belangrijkste overwegingen bij het ontwerpen van de luxe woningen in ‘De Erven’?
“Bij het ontwerpen van de woningen hebben we ons laten leiden door de kernwaarden en kwaliteitseisen uit het beeldregieplan,” vertelt Bas. “Dit plan was ons toetsingskader voor de stedenbouwkundige deelplannen, woningen en openbare ruimte. We wilden een herkenbare wijk met één architectuursfeer, gekenmerkt door eenvoudige, natuurlijke materialen, vormen en kleuren.”
Een belangrijk element was het DNA-profiel van Tuindershof, geïnspireerd op de bouwstijl van Pijnacker. Bas legt uit: “Voor deelplan ‘De Erven’ moesten enkele woningen aansluiten op het historische lint ‘de Europalaan’ en qua beleving passen bij het bestaande karakter. Het moest een ensemble worden van vrijstaande woningen en tweekappers, met een boerenerf en hoven als referentie.”De architectuur is dan ook afgeleid van een boerenerf, met diverse kapvormen, plasticiteit en ornamentiek. “Hierdoor vormen de woningen een samenhangend geheel,” aldus Bas.

 

Hoe heeft de sfeer van Pijnacker invloed gehad op de ontwikkeling?
Het DNA is gebaseerd op de kleinschalige, dorpse sfeer van Pijnacker. Bas licht toe: “We hebben ons laten inspireren door de informele en gezellige uitstraling van Pijnacker, met zijn diversiteit in gevels, daken en bouwvolumes, intieme straatjes met groene erfafscheidingen en voortuinen. Dit hebben we vertaald naar het thema ‘Huisje-Boompje-Tuintje-Straatje’.”
De woningen zijn ontworpen met oog voor de dorpse sfeer: charmante huizen in gemoedelijke straten, elk met een eigen uitstraling. “We wilden dat de woningen naadloos aansluiten op de natuurlijke omgeving en de typische stijlkenmerken voor Pijnacker.”

Welke maatregelen zijn er genomen om de woningen energievriendelijk te maken?
“Duurzaamheid stond vanaf het begin centraal”, zegt Bas. Alle woningen zijn aangesloten op het collectieve bronsysteem van Eteck, dat gebruikmaakt van de verbinding met de Plas van Buijsen. “Dit zorgt voor een efficiënte verwarming en koeling, en iedere woning heeft een individuele warmtepomp die de bronenergie omzet in energie voor verwarming en tapwater.”
Daarnaast zijn de woningen voorzien van hoogwaardige isolatiematerialen, die warmteverlies minimaliseren en de energie-efficiëntie optimaliseren. “Op deze manier zorgen we ervoor dat de woningen niet alleen comfortabel zijn, maar ook klaar voor de toekomst.”

 

Wat waren de uitdagingen en successen tijdens de bouwfasen?
“De bouw bracht de nodige uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van coördinatie en afstemming van de bouwrouting en logistiek van de verschillende deelfasen. Gelukkig heeft Waal dit voortvarend met ons opgepakt”, antwoordt Bas.
“Ik ben bijzonder trots op hoe Tuindershof zich heeft ontwikkeld tot een groene en duurzame omgeving,” zegt hij enthousiast. “De brede architectonische variatie aan woningtypes heeft bijgedragen aan de vorming van een aantrekkelijke en toekomstbestendige woonwijk.”

 

Hoe beïnvloedt  de diverse uitstraling van woningen de aantrekkingskracht voor kopers en huurders?
“De diversiteit is absoluut een van de grootste troeven” stelt Bas. De wijk biedt een breed scala aan rijwoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaande woningen en sociale huurwoningen. “De variatie in kleuren baksteen, dakvormen en geveldetails maakt de wijk visueel aantrekkelijk en spreekt een breed publiek aan.”
Deze woningmix zorgt voor aansluiting bij de levensstijl van de bewoners. “Dit draagt bij aan de unieke identiteit van Tuindershof en maakt het een wijk waar mensen graag willen wonen.”

Wat vond u van de samenwerking en zijn er nog aandachtspunten?
“De samenwerking met Waal hebben we als zeer prettig en professioneel ervaren,” zegt Bas. “Van het selectieproces tot de realisatie van de woningen was er een goede sfeer en werden vraagstukken snel en adequaat opgepakt.” De hoge kwaliteitstandaarden die Waal hanteert, zijn duidelijk terug te zien in de opgeleverde woningen. Als punt van aandacht: “Waal zou zich nog sterker kunnen onderscheiden als bouwteampartner door meer toegevoegde waarde te bieden in het ontwerptraject.”
Bas kijkt vol trots terug op de realisatie van Tuindershof: een wijk die de dorpse charme van Pijnacker combineert met moderne, duurzame woningen en een breed scala aan woonmogelijkheden.