DUWO schiet raak met luxe studentencomplex in Watergraafsmeer

26 juni 2014

De tijden van morsige studentenkamers lijken ver achter ons, op 25 juni jl. werd het ‘Huis met 605 kamers’, een nieuw, luxe en zeer energiezuinig studentencomplex in de Amsterdamse Watergraafsmeer feestelijk ingewijd. Aan huurders bepaald geen gebrek: in een mum van tijd wist studentenhuisvester DUWO alle kamers te verhuren. Het succes smaakt naar meer want de vraag is groot. Maar lege kantoren ombouwen in studentenkamers is nauwelijks een optie. Vastgoedjournaal was erbij en sprak er met de hoofdrolspelers.

In relatieve stilte werkt de hoofdstad aan een indrukwekkend uitdijende kenniscampus, gevestigd in een winderige uithoek van de Watergraafsmeer. Op Science Park zijn in korte tijd al diverse universitaire instituten, laboratoria en hoogwaardige onderzoekscentra gevestigd. Een prima plek voor nieuwe huisvesting voor studenten en onderzoekers. Eind december 2013 kwam het ‘Huis met de 605 kamers’ gereed aan de Carolina MacGillavrylaan. "In twee fases, in september en in december 2013 hebben we de verhuur opgestart. Er was al heel veel belangstelling voor. Het zit nu al helemaal vol", zegt Arne Dolle, directeur Vastgoed van DUWO. Het is voor deze studentenhuisvester niet eens het grootste project in Amsterdam – in stadsdeel Zuidoost zijn er nog grotere woongebouwen – maar ‘dit is wel een met de meeste kwaliteit qua inrichting, afwerking en comfort’.

Nu de laatste kamer in het complex gevuld is, vond DUWO (circa 25.000 kamers in eigendom en beheer in Nederland) het tijd voor een klein feestje voor alle overige betrokkenen waaronder bouwer Waal, ontwerper SJO-architecten, gemeente Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

Sociale aspect belangrijk
Trots is Naud Schroeder van het Amsterdamse architectenbureau SJO-architecten die voor het ontwerp van het ‘Huis met 605 kamers’ tekende. “Normaliter zijn er voor opdrachten voor studentenhuisvesting niet veel budget beschikbaar, maar we zijn er goed in geslaagd om binnen de technische en financiële voorwaarden veel kwaliteit aan het huidige ontwerp toe te voegen. Het complex heeft een luxe hoteluitstraling met als extra dat er veel ontmoetingsplekken zijn gecreëerd voor sociale interactie. In een groot gebouw kan dat sociale aspect snel verloren raken. Zeker in dit complex waar voornamelijk studio’s met eigen keuken, wc en badkamer zijn en waar dus geen echte open gemeenschappelijke ruimte is waar studenten elkaar tegen kunnen komen. Dat hebben we weten te ondervangen door bij de entree een zeer grote open ruimte met veel banken en een grote tafel te realiseren. Je kunt het wel beschouwen als de ‘huiskamer’ die direct aansluit op de grote achtertuin van het complex dat voor iedere bewoner toegankelijk is.” Alle meubels in de huiskamer, gangen en de tuinmeubels zoals de picknicktafels buiten zijn ontworpen door dit bureau. “We hebben alles ontworpen met in het achterhoofd de gebruikers te stimuleren om sociaal met elkaar bezig te zijn.” Ook de gemeenschappelijke wasruimten op elke verdieping wijzen daarop.

Volgens Dolle was uit diverse eigen onderzoeken al gebleken dat studenten vandaag de dag meer privacy willen met eigen sanitair en kookgelegenheid. "Er is minder behoefte aan een gemeenschappelijke ruimte. De individualisering van de maatschappij is niet aan de studenten voorbij gegaan. Daar komt bij dat wij ook buitenlandse onderzoekers huisvesten die op Science Park werken. Die eisen meer woonkwaliteit. Dat biedt dit gebouw."

Onder de toeslaggrens
Wat de kosten betreft: het zijn allemaal kamers waarbij de kale huur onder de toeslaggrens valt. Een buitenlandse student die op het complex zijn kamer openstelde voor de bezoekers vertelde dat hij voor zijn kamer van ruim 25 m2 bruto zo’n €540 per maand betaalt. Dolle rekent voor: "Wanneer de huurtoeslag van ongeveer €140 er vanaf haalt, dan betaal je maar €400. Dat is echt niet veel". Vreest Dolle niet dat wanneer studenten in de toekomst meer moeten lenen voor hun studie, de kamers voor hen te duur worden? "Nee, dat verwachten wij niet. We verwachten dat HBO-studenten langer zullen thuiswonen, maar universitaire studenten die specialistische studies doen op een klein aantal locaties zullen wel blijven komen."

Het woongebouw, bestaande uit een hoogbouw en een laagbouwgedeelte, is gelegen vlakbij Station Amsterdam Science Park en biedt in de plint ruimte voor 500 m2 aan commerciële functies. Omdat het complex vlakbij het spoor ligt, is gebruik gemaakt van speciale geluidluwe gevel. Daarnaast zijn diverse vergaande duurzame maatregelen integraal meegenomen in het ontwerp waaronder het gebruik van zuinige LED-lampen, speciale sedumdaken en intelligente bouwautomatisering voor warmte-koudeopslag (WKO).

Bijzonder is dat het hier niet gaat om een eigen systeem van WKO maar van centrale opslag in de bodem. Behalve Science Park II is ook het Nikhef (Nationaal Instituut voor subatomaire fysica, tevens onderdak biedend aan één van ’s werelds grootste internetknooppunten) hierop op aangesloten. Het verwarmde en afgekoelde water worden ondergronds opgeslagen in speciale putten. Door dit water te gebruiken is er veel minder gas nodig om bijvoorbeeld de studentenkamers te verwarmen. Volgens bouwer Waal scheelt dat jaarlijks zo’n 300 ton aan CO2 uitstoot. De totale bouwkosten van het complex inclusief de installaties liggen rond de €31 miljoen. De grond eronder was eigendom van de Universiteit van Amsterdam, maar is voor een relatief zachte prijs verkocht aan DUWO.

Binnen budget en op tijd
Tevreden over het eindresultaat is ook Johan Krijgsman, directeur van bouwer Waal uit Vlaardingen. "Door gebruik te maken van de nieuwste technieken en inzichten waaronder het Bouw Informatie Model (BIM) zijn we binnen het budget gebleven en konden we op tijd het gebouw opleveren. Dat is men kennelijk niet gewend van de bouwsector. Daar hebben we complimenten voor gekregen waar we heel blij mee zijn", aldus Krijgsman. En liggen er nu meer opdrachten van DUWO in het verschiet? Krijgsman glimlacht: "Voor elk nieuw project zullen we onze waarde moeten bewijzen. We blijven meedingen."

Is er vanwege de enorme vraag naar studentenkamers – nog eens 17.000 kamers nodig in Amsterdam tot 2020 – niet handiger om de vele leegstaande kantoren te transformeren? "Nee", zegt Dolle beslist "vooralsnog is het ombouwen duurder dan nieuwbouw. We krijgen het financieel plaatje niet rond omdat vastgoedeigenaren nog te veel vragen voor hun lege panden. Dat is geen optie."

Interview door: Rogier Hentenaar, Vastgoedjournaal
Foto’s door: Michael van Oosten, www.interieurfotograaf.pro

140626-Opening-Science-Park-10.jpg
140626-Opening-Science-Park-9.jpg
140626-Opening-Science-Park-8.jpg
140626-Opening-Science-Park-7.jpg
140626-Opening-Science-Park-5.jpg
140626-Opening-Science-Park-2.jpg
140626-Opening-Science-Park-6.jpg
140626-Opening-Science-Park-3.jpg
140626-Opening-Science-Park-11.jpg
140626-Opening-Science-Park-10.jpg
140626-Opening-Science-Park-9.jpg
140626-Opening-Science-Park-8.jpg
140626-Opening-Science-Park-7.jpg
140626-Opening-Science-Park-5.jpg
140626-Opening-Science-Park-2.jpg
140626-Opening-Science-Park-6.jpg
140626-Opening-Science-Park-3.jpg
140626-Opening-Science-Park-11.jpg